Ballast Nedam en Kaminak Gold Corporation

Ik heb nog aandelen van het Nederlandse Ballast Nedam. Dit aandeel werd eind februari van de beurs gehaald. Hoe kan ik mijn geld alsnog recupereren?

Ballast Nedam is een Nederlands bouwbedrijf met een bewogen geschiedenis, waarvan de oorsprong teruggaat tot in 1877. De fusiegroep ontstond in 1969, als fusie van de Amsterdamse Ballast maatschappij met de Nederlandse Aannemingsmaatschappij (Nedam). Wat volgt is een zeer wispelturig parcours, doorspekt met kapitaalverhogingen door regelmatig terugkerende financiële problemen, te wijten aan probleemprojecten.

De jongste jaren vielen de moegetergde aandeelhouders ook nog omkoopschandalen te beurt. Het aandeel kelderde van 9 EUR in het voorjaar 2013, naar 1 EUR in het voorjaar 2015. In juli 2015 volgde dan een bod van 30 miljoen EUR, of 1,55 EUR per aandeel door Renaissance Construction, een dochtermaatschappij van een Turkse bouwgroep. Bijkomende financiële problemen bij Ballast Nedam noopten de Turken echter op 9 september tot een forse neerwaartse herziening, van het bod tot 0,3 EUR per aandeel. Daarna volgden verschillende openbare biedingen, waarvan de laatste eindigde op 25 februari 2016, meteen ook de laatste noteringsdag van het aandeel. Op dat moment had Renaissance Construction 99,07% van Ballast Nedam in handen.

Renaissance Construction wil de nog resterende aandelen verwerven via een wettelijke uitkoopprocedure. Het gaat dus om een gerechtelijke procedure, die eerst een gerechtelijke uitspraak vereist voor tot uitkoop van de resterende aandelen zal worden overgegaan. De duurtijd van zo’n procedure is onvoorspelbaar, maar bedraagt meestal meerdere maanden, soms zelfs jaren. U mag echter gerust zijn dat de uitbetaling er alsnog komt. U hoeft hiervoor ook niets zelf te ondernemen. De bank via welke u de aandelen verwierf, zal na de uitbetaling door Renaissance Construction het geld automatisch op uw rekening storten.


Ik zie dat de koers van Kaminak Gold Corporation boven de overnameprijs van 2,62 CAD per aandeel noteert. Is het aan te raden om winst te nemen?

We hadden in april het geluk om, enkele weken voor het overnamebod door Goldcorp, nog een flash te kunnen voorstellen over het Canadese goudexploratiebedrijf Kaminak Gold Corporation. De koers noteerde toen nog omtrent 1,92 Canadese dollar (CAD). Bij Kaminak draait alles rond het Coffee Gold Project in Yukon, gelegen in het meest noordwestelijke gebied in Canada. In januari 2016 presenteerde Kaminak een positieve haalbaarheidsstudie van Coffee, die bij een goudprijs van 1150 USD per ounce een actuele waarde na belastingen liet zien van 455 miljoen Canadese dollar (CAD), of een rendement van 37%. Zelfs bij een goudprijs van 1000 USD per ounce bedraagt de waarde nog 295 miljoen CAD, met een rendement van 27%. Bij een goudprijs van 1400 USD per ounce loopt de waarde al op tot 722 miljoen CAD. De totale productiekosten (AISC) bedragen een zeer aantrekkelijke 550 USD per ounce.

De sterke resultaten van de haalbaarheidsstudie trokken duidelijk de aandacht van de grote spelers, want op 12 mei bracht Goldcorp een bod in aandelen uit op Kaminak. De ruilverhouding bedraagt 0,10896 aandelen Goldcorp per bestaand aandeel Kaminak. Het bod waardeert Kaminak op 520 miljoen CAD, en stemde op 12 mei overeen met een koers van 2,62 CAD per aandeel. Sindsdien fluctueert de koers van Kaminak mee met die van Goldcorp, en het is dan ook dankzij de recente stijging van het aandeel van Goldcorp (mee surfend op de goudprijsevolutie), dat de koers boven 2,62 CAD is uitgestegen.

Uit een circulaire van Kaminak bleek dat een eerste bod van Goldcorp werd verworpen, en dat nog andere partijen interesse toonden. De raad van bestuur en een aantal ingewijden, waaronder Ross Beaty, die gezamenlijk 27,5% van het kapitaal vertegenwoordigen, schaarden zich achter het bod. De kans op een hoger tegenbod is heel klein.

We verlaagden daarom na de bekendmaking van het bod het advies naar ingaan op het bod (rating 3C). Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering eerder deze week stemde een haast volstrekte meerderheid van de aandeelhouders in met de transactie. Naar verwachting zal de aandelenruil al later deze maand worden doorgevoerd. U zal bij het verwerven van nieuwe aandelen Goldcorp geen 33% speculatietaks moeten betalen, aangezien het gaat over een gedwongen bedrijfstransactie. Dat zou natuurlijk anders zijn, mocht u beslissen eerder uw positie geheel of gedeeltelijk te verkopen. Maar het is dus belangrijk te beseffen dat het perfect mogelijk is dat de koers, in het zog van een eventuele daling van het aandeel Goldcorp, onder 2,62 CAD zakt.

De overname met een aantrekkelijke premie – eind 2015 noteerde het Kaminak-aandeel nog 0,85 CAD – is een nieuw succesverhaal voor topvrouw Eira Thomas. De Canadese geologe maakte furore in 1994 met de ontdekking van de succesvolle Diavik-diamantmijn en had onlangs ook succes met Lucara Diamond Corp. We zullen dan ook met aandacht de volgende stappen in de carrière van Thomas volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content