Afgekoelde biotech

Na enkele jaren van spectaculaire koersstijgingen is de Nasdaq Biotechnology-index de voorbije twaalf maanden met 28 procent gezakt.

De gezondheidssector vaart wel bij de explosie van de wereldbevolking – van 2,5 naar 9 miljard mensen tussen 1950 en 2050 – en de enorme stijging van de gemiddelde wereldwijde levensverwachting van 47 jaar in 1950 naar 77 jaar tegen 2050. Het aantal 65-plussers is de voorbije vijftig jaar verdrievoudigd en zal de komende vijftig jaar nog eens verdrievoudigen.

Nadat tussen begin 2013 en het voorjaar van 2015 het kapitaal dat was belegd in biotechfondsen vervijfvoudigd was, tot 15 miljard USD, is de jongste twaalf maanden sprake van het onttrekken van geld aan die fondsen. Dat vertaalt zich in een serieuze ommekeer in de koersontwikkelingen. Na enkele jaren van spectaculaire koersstijgingen is de Nasdaq Biotechnology-index (ticker NBI) de voorbije twaalf maanden met 28% gezakt (dit jaar alleen al -24%). In vijf jaar maakte de index nog altijd een fraaie sprong van 160%.

Het minder leuke nieuws is dat de waarderingen, hoewel er al lucht uit de zeepbel is gegaan, op zijn minst nog altijd pittig te noemen zijn. Het gemiddelde biotechaandeel uit de Nasdaq Biotechnology-index wordt verhandeld tegen 47 keer de verwachte winst, bijna zes keer de boekwaarde en bijna acht keer de omzet.


Belgische biotechhoop

Als we het over de biotechsector hebben, moeten we zeker niet alleen over de Atlantische Oceaan kijken. België heeft een sterke competentie in biotechnologie en ziet dat ook weerspiegeld op de beursvloer. ThromboGenics wist met Jetrea een product op de markt te brengen, al bleef het verkoopsucces voor het oogmedicijn uit. Vorig jaar was het jaar van de grote doorbraak voor Galapagos, met gunstige klinische studieresultaten voor zijn reumamiddel, wat werd bekroond met een lucratieve deal met Gilead Sciences, een beursnotering op Wall Street en het doorbreken van de grens van 1 én 2 miljard EUR marktwaarde.

Wordt 2016 het jaar van de grote doorbraak voor Ablynx? We hebben er goede hoop op. Het Gentse biotechbedrijf kon al aantonen dat het met antibody’s over een valabele technologie beschikt en het heeft een indrukwekkende pijplijn. Vorige week waren er gunstige klinische resultaten voor hun potentiële middel tegen RSV (‘verkoudheidsvirus’). Bij herhaling later dit jaar voor het potentiële middel tegen reuma kan dat voor de internationale doorbraak zorgen. Daarnaast geloven we ook dat Bone Therapeutics een gamechanger kan zijn in bottherapie en vergeet de markt de grote vooruitgang die het diagnosticabedrijf MDxHealth in de strijd tegen prostaatkanker heeft gemaakt.

Maar we beseffen uiteraard ook wel dat de marktomstandigheden niet meteen in het voordeel zijn van beleggingen in biotech. Vandaar dat we onze posities bewust beperkt hebben gehouden, maar we verwachten dit jaar een zo positieve nieuwsstroom dat minstens de negatieve impact van de woelige marktomgeving kan worden geneutraliseerd.

Partner Content