Achterblijver Wall Street
Eigenlijk mogen we van Wall Street geen spectaculaire dingen meer verwachten.
Er is een bekend beursgezegde dat stelt dat januari een goede graadmeter is voor de rest van het jaar: ‘So goes January, so goes the year’. Als dat klopt, ziet het er dit jaar niet grandioos uit voor Wall Street. De bekendste Amerikaanse beursindexen verloren terrein tijdens de openingsmaand van het jaar. De brede S&P500-index, waarin de vijfhonderd belangrijkste Amerikaanse bedrijven zitten, verloor afgerond 3 procent. In de eerste twee weken van februari was er beterschap, zodat na zes weken toch een nieuw record op de tabellen verscheen voor de S&P500-index.
Eigenlijk mogen we van Wall Street geen spectaculaire dingen meer verwachten. Een stijging zoals in 2014, in de lijn van de evolutie van de bedrijfswinsten, zou al mooi zijn. Dat zou neerkomen op een klim van ongeveer 5 procent. Vergeet niet dat de S&P500-index sinds zijn dieptepunt in maart 2009 al een fenomenale klim van 210 procent achter de rug heeft. Europese investeerders hadden de voorbije maanden het voordeel dat de stijgende dollar het rendement verder aandikte.
Elders kijken
De eerste zes weken van 2015 hebben aangetoond dat Europa dit jaar betere perspectieven heeft dan Wall Street, ondanks de verkiezingszege van Syriza in Griekenland en de problemen die dat met zich brengt voor de Europese Unie. Dat is niet verwonderlijk, omdat het twintig jaar geleden is dat de Europese beurzen zo ver zijn achtergebleven in de beurshausse. Tegenover de stijging met 210 procent van de S&P500-index staat een klim van 140 procent voor de Stoxx600-index. Maar de inhaalrace lijkt ingezet. Dit jaar is al bijna 10 procent verschil goedgemaakt in het voordeel van de brede Europese beursindex.
Duw in de rug
We zien dat verschil de rest van het jaar veeleer afnemen dan toenemen. Europese bedrijven hebben nog altijd flink wat marge om hun bedrijfswinsten op te krikken. Ook daar zien we een zelden vertoonde achterstand van Europa op de Verenigde Staten.
Met een zwakkere euro en veel goedkopere energie is het niet stoutmoedig een goed tot zeer goed beursjaar voorspellen, temeer daar de kwantitatieve versoepeling van de Europese Centrale Bank de Europese aandelenmarkten een belangrijke duw in de rug geeft. Alleen mogen we niet dromen dat de beurzen elke twee maanden 10 procent blijven stijgen. Tussentijdse correcties zullen nieuwe kansen bieden.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier