Achterblijver aan de Bosporus
Turkse aandelen zijn gemiddeld goedkoop.
Terwijl alle ogen zijn gericht op Griekenland, gebeurt ook een en ander in het buurland Turkije. Het is een land met gunstige perspectieven op zeer lange termijn, want het heeft een heel jonge bevolking (25% van de bevolking is tussen 0 en 15 jaar) die snel groeit (80 miljoen inwoners in 2013, tegenover 12 miljoen een eeuw geleden). De Verenigde Naties classificeren Turkije als een land met een hoge menselijke ontwikkeling. De Turkse economie groeide vorig jaar met een kleine 3%. Turkije is lid van de club van de G-20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld en werd door Goldman Sachs in 2005 opgenomen in de Next 11: de lijst van landen met zeer beloftevolle perspectieven, naast de BRIC-landen.
Maar al een tweetal jaren is er veel controverse rond Turkije. Het lijkt alsof de Bosporus in brand staat. Daarbij draait alles rond president en ex-premier Recep Tayyip Erdogan, ooit de hervormer en de inspirator van het ‘Turkse groeiwonder’. Maar in het decennium dat hij aan de macht is, is hij vervallen tot een eigengereide potentaat, een zonnekoning die wordt omgeven met smeuïge corruptieverhalen, en die een presidentieel regime probeerde te installeren.
Langetermijnkans
Maar ook heel wat kiezers blijken de fratsen van Erdogan en de regerende AK-partij beu te zijn. Voor het eerst in dertien jaar kon Erdogan niet zegevieren. De AK-partij verloor bij de recente parlementsverkiezingen zelfs de absolute meerderheid en moet op zoek naar een coalitiepartner. De financiële markten waren not amused. De Turkse lira (TRY) zakte ten opzichte van de euro (EUR) naar het laagste peil van het afgelopen decennium. Met 0,3215 TRY voor 1 EUR staan we op de helft van het niveau van tien jaar geleden. Ook de Turkse beurs heeft klappen gekregen. De Borsa Istanbul 100-index zakte met ruim 5% op de verkiezingsuitslag en staat 6% lager dan begin dit jaar (80.530 punten, tegenover 85.720 begin 2015) en zelfs 14% onder de piek van afgerond 93.200 punten eind mei 2013.
Dat biedt kansen voor wie belegt op een termijn van meerdere jaren. De erg zwakke munt biedt kansen voor de export. Daarnaast zijn de Turkse banken gezond en is de overheidsschuld laag (40% van het bbp). Misschien nog het belangrijkste is dat Turkse aandelen tegen gemiddeld amper 10 keer de verwachte winst voor 2015 flink goedkoper noteren dan de grote Europese aandelen (tegen 15 keer de verwachte winst voor 2015).
Deceuninck haalt, na de overname van Pimas vorig jaar, zowat een derde van zijn omzet uit Turkije (zie ook stuk IB24A). Maar er spelen uiteraard nog andere factoren in de koersvorming. Het gesloten en beursgenoteerde fonds Turkish Investment Fund (9,7 USD; NYSE met ticker TKF; ISIN-code US9001451031) biedt wel de kans om in te spelen op een herstel van de Turkse beurs in de nabije of de verdere toekomst. Het fonds noteert al sinds 1989 en wordt momenteel met een discount van 8% ten opzichte van de intrinsieke waarde verhandeld (NAV). De piekkoers in 2013 was 15,1 USD. Een afgeleid product is het Turkije Certificaat (26,6 EUR; ISIN-code NL0000458198), dat zich baseert op de DJ Turkey Titans 20-index, de Bel-20 van de Turkse beurs zeg maar.
Strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier