Ablynx en GDF Suez

Zijn jullie nog steeds positief over Ablynx, nu GIMV als aandeelhouder van het eerste uur volledig uit het kapitaal is gestapt?

Het is inderdaad opvallend dat GIMV net nu afscheid neemt van het biotechbedrijf Ablynx (7,5 EUR; NYSE Euronext Brussel). Ablynx realiseerde eind september zijn grootste deal tot nog toe via de overeenkomst met AbbVie voor het verder ontwikkelen van ALX-0061, met een voorafbetaling van 175 miljoen USD. Op een totaal van 48,5 miljoen uitstaande aandelen verkocht GIMV de afgelopen weken 4,8 miljoen aandelen en smoorde daarmee de initiële koersstijging na de deal met AbbVie in de kiem. Gimv stond in 2001 mee aan de wieg van Ablynx en heeft het bedrijf door de financieringsrondes heen mee helpen evolueren tot een bedrijf met een marktkapitalisatie van 370 miljoen EUR, 25 actieve programma’s, waarvan zes nanobody’s in klinische onderzoeksfasen. Maar geld vrijmaken voor nieuwe investeringen door bestaande posities te liquideren, behoort evenzeer tot de kern van het zakenmodel van een holding als de GIMV. Sinds december 2012 hebben investeerders van het eerste uur in totaal 11,3 miljoen aandelen verkocht, waarvan 8 miljoen door GIMV. Die verkoopdruk belette niet dat de koers van Ablynx over diezelfde periode met bijna 70% kon stijgen, maar het voorkwam – voorlopig – wel een koersdoorbraak boven 8 EUR.

Positief is de instap van een nieuwe, Amerikaanse langetermijninvesteerder, Biotech Value Partners, die na de AbbVie-deal 1,7 miljoen aandelen kocht (3,5% van het kapitaal). De inkt van ons vorige artikel was nog niet droog, of Ablynx kondigde al een uitbreiding van de bestaande samenwerking met Merck Serono aan. Ablynx ontvangt 11,5 miljoen EUR en Merck Serono financiert de komende vier jaar een onderzoeksteam van Ablynx voor de ontwikkeling van minstens vier nieuwe nanobody’s. Ablynx werkt sinds 2008 samen met Merck Serono. Daaruit vloeide begin 2013 een eerste klinische kandidaat voort (ALX-0761; ontstekingsziekten).

Ablynx meldde ook dat CEO Edwin Moses in zijn rol als voorzitter van de raad van bestuur wordt vervangen door de ervaren dokter Peter Fellner. Dat is een positieve evolutie. Ten slotte pakte Ablynx onverwachts uit met een deal voor het licentiëren van ALX-0141 – een nanobody voor de behandeling van beenderziekten – met het Chinese Eddingpharm. Ablynx ontvangt een voorafbetaling van 2 miljoen EUR en heeft in geval van commercialisering (tegen 2020) recht op mijlpaalbetalingen en dubbelcijferige royalty’s op de verkopen in Groot-China. De positieve nieuwsstroom bij Ablynx houdt aan. Hoewel de uitstap door GIMV beter getimed en gespreid had kunnen gebeuren, verandert dat niets aan het potentieel op lange termijn. We blijven trouw aan ons koopadvies voor de risicobewuste biotechbelegger (rating 1C).

UBS trok onlangs de houdbaarheid van het brutodividend (1,50 EUR per aandeel) bij GDF Suez in twijfel. Delen jullie die bezorgdheid en verandert dat jullie advies?

GDF Suez (18,30 EUR; ticker GSZ op NYSE Euronext Parijs) betaalt sinds 2010 een brutodividend van 1,50 EUR per aandeel. Ook dit jaar wordt op 20 november (ex-dividenddatum 15 november) een bruto-interim-dividend van 0,83 EUR per aandeel uitgekeerd. Eind april 2014 volgt dan het finale dividend, dat de afgelopen jaren telkens bruto 0,67 EUR per aandeel bedroeg. Op lange termijn is een dividenduitkering slechts duurzaam als het bedrijf voldoende hoge nettowinsten genereert. In 2012 boekte GDF Suez een nettowinst van slechts 0,68 EUR per aandeel – mede door ruim 2 miljard EUR afschrijvingen op verlieslatende, gasgestookte elektriciteitscentrales. Van 2009 tot 2011 bedroeg de nettowinst gemiddeld 1,98 EUR per aandeel. Toch zijn de recurrente resultaten aan het uitbodemen en voor 2013 kondigde GDF Suez bij de halfjaarresultaten aan dat het een recurrente nettowinst aan de bovenkant van de vork van 3,1 tot 3,5 miljard EUR (of 1,34 tot 1,52 EUR per aandeel) verwachtte.

Het bedrijf probeert de dalende kasstromen in Europa te compenseren door in te zetten op nieuwe groeimarkten – vooral in Azië en Latijns-Amerika – en door een besparingsoperatie van minstens 200 miljoen EUR per jaar tot 2015. Daarnaast maakt de energiereus werk van een desinvesteringsplan van 10 miljard EUR en de verlaging van de nettoschuldpositie tot 30 miljard EUR, of minder dan 2,5 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). GDF Suez zet de komende jaren ook volop in op de uitbouw van de lng-business, maar het wil tegelijk de nucleaire opties openhouden. Een stevig winstherstel voor GDF Suez zit er in als de Europese elektriciteitsmarkt uit het dal kruipt. Tot zolang blijft het risico op dividendverlaging sluimeren, maar zelf schatten we die kans eerder klein in. We bevestigen het advies ‘houden’ (rating 3B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content