Aandeel bpost wint ruim 13 procent

© belga

Het aandeel van bpost wint maandag na de slotbel op Euronext Brussel ruim 13 procent. Vrijdagavond maakt het postbedrijf de resultaten bekend van intern onderzoek naar overheidsopdrachten waarvoor het in het verleden te veel heeft aangerekend. Analisten waren ervan uitgegaan dat de kosten veel hoger zouden oplopen.

De overheid heeft te veel betaald voor drie diensten van het postbedrijf: de verwerking van verkeersboetes, het beheer van de zogenoemde 679-rekeningen (dat zijn bankrekeningen van de overheid) en de levering en schrapping van nummerplaten.

Bpost sprak vrijdag van ‘wanpraktijken’ en boekt een provisie van 75 miljoen euro om de overcompensatie terug te betalen. Bovendien gaat het bedrijf uit van een negatieve impact op de EBIT-winst (dat is de winst voor interesten en belastingen) van 10 miljoen euro. Dat is wel minder dan de raming van april. Toen ging de groep nog uit van een impact van 25 à 50 miljoen euro.

Beleggers reageerden opgelucht en stuurden het aandeel maandagochtend meer dan 10 procent hoger. De genomen provisies – ook al zijn ze voorlopig – blijken kleiner dan analisten hadden verwacht. En ook de impact op de EBIT-winst blijkt kleiner dan verwacht.

Het bpost-aandeel sloot de eerste handelsdag van de week uiteindelijk 13,72 procent hoger af tot 5,14 euro per aandeel.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content