Ontslagen topman Jean Muls dagvaardt bpost en ex-CEO Dirk Tirez

© belga

Jean Muls, tot 3 oktober 2022 de feitelijke nummer twee van bpost als CEO van de Belgische activiteiten, dagvaardt zijn ex-werkgever bpost en de intussen ontslagen CEO van bpostgroup Dirk Tirez.

Volgens Jean Muls was zijn ontslag een poging om hem als klokkenluider het zwijgen op te leggen. Dat meldt hij dinsdag in een persbericht.

Vordering

De dagvaarding werd op maandag 18 september 2023 door de deurwaarder betekend bij bpost en bij Dirk Tirez. Jean Muls vordert zeventien weken niet uitbetaald loon, een niet uitbetaalde prestatiebonus en een schadevergoeding voor onredelijk en abusief ontslag als klokkenluider. Van Dirk Tirez vordert hij een symbolische euro. “Van hem verwacht ik antwoorden, geen geld”.

Het bedrag waar Jean Muls volgens de Europese regelgeving recht op zou hebben als klokkenluider die abusief ontslagen werd, zowat 200.000 euro, zou hij naar eigen zeggen “na aftrek van gerechtskosten inzetten om organisaties te steunen die klokkenluiders beschermen”.

Fraude met krantencontract

Muls verwijst voor zijn ontslag naar het dossier rond de fraude met het krantencontract. Het gaat over het contract voor overheidssubsidies om kranten en tijdschriften rond te brengen in heel het land. Bpost zou zich schuldig gemaakt hebben aan illegale afspraken bij het binnenhalen van de concessie om kranten te bedelen. Uit een interne audit van bpost bleek ook dat het bedrijf de overheid voor andere contracten mogelijk te veel aanrekende.

Het schandaal leidde er uiteindelijk toe dat de samenwerking met CEO Dirk Tirez en twee andere hooggeplaatste managers werd stopgezet.

Klokkenluider

Muls stelt dat hij de fraude op het spoor was gekomen en dat hij, toen hij te veel ontdekte en aan de alarmbel trok als klokkenluider, onrechtmatig ontslagen werd. Hij zegt dat iedereen bij bpost ten tijde van zijn ontslag volhield niet op de hoogte te zijn van de fraude met het krantencontract, maar dat intussen gebleken is dat medewerkers van bpost, onder wie ex-groeps-CEO Dirk Tirez, al van voor de aanstelling van Muls op de hoogte waren.

Muls werd ontslagen wegens “een verschil in visie”, maar noemt zijn ontslag onrechtmatig. “Ik betreur heel sterk hoe de zaken gelopen zijn bij bpost, van niemand op de hoogte en niemand verantwoordelijk, tot vandaag een hele resem aan bewijsstukken en een stoet aan ontslagen medewerkers.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content