Nieuws Nieuws Dineren in 't groen Een gastronomisch diner op een zonovergoten terras, daar tekenen we voor. Tien restaurants blinken uit met weelderige tuinen in een groene omgeving.
Nieuws Nieuws Vijf opvallende nieuwkomers Het horecalandschap verandert voortdurend. Restaurants verdwijnen, andere verschijnen. Een selectie van het beste uit de nieuwe oogst.
Nieuws Nieuws Initiatie tot de Koreaanse keuken Voortdurend ontdekken gastronomen nieuwe keukens. Zo heeft de Libanese keuken de jongste tien jaar aan populariteit gewonnen. Een andere nieuwkomer is de Nikkei-keuken. De naam staat voor een fusie van de Japanse en de Peruaanse keuken. Peru heeft na meer dan een eeuw immigratie de op twee na grootste Japanse bevolking van Zuid-Amerika. Nikkei is …
Nieuws Nieuws Prijsbreker in Vilvoorde Spectrum in Vilvoorde is een van de 43 nieuwkomers in de recente Beneluxuitgave van de Bib Gourmand 2014. De Bib Gourmand gaat naar restaurants met een verdienstelijk menu onder 35 euro (in de hoofdsteden 36 euro), ongeacht de kookstijl en met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler. Met de Bib Gourmand ondersteunt Michelin restaurateurs die creatief aan …
Nieuws Nieuws Rendez-vous op topniveau Het Brusselse tweesterrenrestaurant The Sea Grill is het paradepaardje van de hotelketen Radisson SAS. Het is een plek waar topmanagers en andere beslissingsnemers samenkomen. De bediening is discreet, er is ruimte tussen de tafels en de bereidingen uit de viskeuken zijn delicaat en hedendaags. Vanaf dag één in januari 1990 was Yves Mattagne er executive …
Nieuws Nieuws De grote bevrijding Frederick Dhooge van 't Huis van Lede heeft zich bekeerd en kiest voor waarachtigheid in het bord. Dhooge was 28 jaar toen hij samen met zijn vrouw in 2005 het restaurant 't Huis van Lede opende. Als kok was hij gevormd in de beste eethuizen van ons land (Hof van Cleve, Bijgaarden en Comme chez …
Nieuws Nieuws 'Monsieur a dit' Auberge du Moulin Hideux was in 1960 het eerste niet-Franse lid van de vereniging Relais & Châteaux. Enkel de beste en gerieflijkste hotel-restaurants kunnen zich aansluiten bij deze associatie. Auberge du Moulin Hideux dateert uit 1947 en ligt verscholen in het groen van de Semois-vallei, in de bosrijke omgeving van Noirefontaine. De kamers met een …
Nieuws Nieuws Fastfood voor gourmets Wie heeft de hamburger uitgevonden? Daarover doen heel wat verhalen de ronde. Waren het de Tartaren, die rauw vlees onder hun zadel mals reden en het vervolgens tot tartaar hakten? In ieder geval brachten Duitse zeelieden in de 17de eeuw de steak tartare vanuit Rusland mee naar de havenstad Hamburg. De Duitsers bakten het gehakte …
Nieuws Nieuws Een verrassende bron In Hostellerie La Bute aux Bois kan je zowel zakelijk als privé op topniveau tafelen. Het is aangesloten bij de prestigieuze vereniging 'Relais & Châteaux'. De manoir te midden van het weelderige groen van de Hoge Kempen omvat naast bistro Het Binnenhof 41 gerieflijke hotelkamers, het wellness centre Aquamarijn, een zalencentrum voor meetings en seminars …
Nieuws Nieuws Kampioenen aan zee De beste vijf kustrestaurants met koplopers, die modern koken en het achterste van hun tong laten zien.
Nieuws Nieuws Bistronomie op sterrenniveau Va Doux Vent - de naam refereert aan de oosterse kruidenmengeling vadouvan - opende in mei 2011 op de plaats van Bon Bon en kende een vliegende start. Amper een jaar na de opening kende Michelin het eethuis een ster toe. Dat is gewaagd, want de koks zijn jong en hebben weinig ervaring om op …
Nieuws Nieuws Menu à quatre mains De Waalse kok Sang Hoon Degeimbre nodigt in zijn nieuwe L'Air du Temps getalenteerde internationale chefs uit om in duo te komen koken.
Nieuws Nieuws Vier veelbelovende beginners Trends koos vier nieuwkomers die alles in huis hebben om door te groeien tot succesvolle blijvers.
Nieuws Nieuws Het zwarte goud komt uit Turnhout Royal Belgian Caviar. De naam doet fijnproevers kwijlen. Het Belgische zwarte goud scoort hoog op proeverijen en doet Parijse kaviaarliefhebbers versteld staan. De firma Aqua Bio uit Turnhout brengt dit jaar duizend kilo Belgische kaviaar van topkwaliteit op de markt.
Nieuws Nieuws Tien bierrestaurants Het rijke palet van Belgische bieren -- met hun 400 smaakstoffen, vele kleurvariaties en alcoholpercentages -- biedt tal van mogelijkheden tot bijzondere combinaties met gerechten. Onze Belgische bieren zijn uitgelezen appetizers, want de bittere hopsmaak wekt de eetlust op en ontspant de maag. Heel wat bieren gaan goed bij gerechten met vis- en schaaldieren, terwijl …
Nieuws Nieuws Gulle borden Over smaak valt niet te twisten. Daarom bestaan er verschillende kookstijlen, die niet altijd compatibel zijn maar ieder op zich succesvol kunnen zijn. Gastronomen hebben uiteenlopende profielen. De een is een evangelische gezondheidsfreak, die zijn genoegen haalt uit een dieetmaaltijd met weinig vet en veel groenten, de ander is een bourgondische levensgenieter, die houdt van …
Nieuws Nieuws De jacht is open Het wildseizoen is weer open. Trends selecteerde vijf gereputeerde restaurants waar wildbereidingen een specialiteit zijn.
Nieuws Nieuws Ambassadeur van de Belgische keuken De horeca toont dat er twee Brussels zijn: dat van de Brusselaars of de mensen die het moeilijk hebben de touwtjes aan elkaar te knopen, en dat van de eurocraten van de Commissie en aanverwante instellingen waar het feest blijft voortduren. Belga Queen is een van die plekken die in de gratie vallen bij de …
Nieuws Nieuws Zuiver Italiaans **** Hoewel het in de streek niet aan Italiaanse eethuizen ontbreekt, stroomden de liefhebbers van pure Italiaanse kookkunst toe toen Ristorante Il Fiore acht jaar geleden opende. Chef-kok en eigenaar Dino Bagnato is dan ook niet de eerste de beste Italiaanse kok: hij is in Puglia geboren en was veertien jaar chef-kok van het bekende Italiaanse …
Nieuws Nieuws Klasse in de kelder Het leven is aan de durvers. Neem Tim van Geloven en Ilse Cornelissens. Zij studeerden rechten, maar gaven hun leven een nieuwe wending door een verkrot paleis op een prime location tussen zeven theaters in hartje Antwerpen te strippen en te restaureren. Daarvoor namen ze architect Vincent van Duysen, scenograaf Bob Verhelst en BaseDesign in …
Nieuws Nieuws Een rocker van zestig Hij houdt van The Rolling Stones, Golden Earring en Bryan Ferry. Toch blijft de 59-jarige chef-kok Philippe Serruys niet hangen. Anders ga je niet met een groep vrienden elk jaar opnieuw naar Pinkpop om jong muziektalent te ontdekken. Jazz en klassiek zijn ook goed: Serruys laat zich niet in een hokje duwen. Zolang het maar …
Nieuws Nieuws Aak op het droge in Waver Om het vakantiegevoel nog wat te verlengen, is er het visrestaurant en ' écailler' La Péniche in Waver. In deze soepel geoliede eetfabriek is men aan het goede adres voor een lekker stuk vis of een gevulde schotel met dagelijks vers aangevoerde schaal- en schelpdieren.
Nieuws Nieuws Noma bevestigt Voor de levende garnalen en het zelf gebakken spiegelei waren we niet gekomen, wel voor de rest van het vier uur durende tafelspektakel.
Nieuws Nieuws Huiselijk en pretentieloos In de Franse regio Corrèze zijn traditie, kwaliteit, respect voor de natuur en smaak de ingrediënten voor een kenmerkende streekkeuken. Antoine Salviat komt uit Corrèze en is verliefd en trots op de regionale keuken van zijn geboortestreek. Hij kwam naar België om voor zijn familie Brasserie Thoumieux te leiden. De familie verkocht de vestigingen in …
Nieuws Nieuws Kalfslever in de opera Het grote succes van Americo Serfillipi kwam met Arlecchino in Sint-Genesius-Rode, een druk bezochte pizzeria/restaurant. Om zijn klanten beter te dienen verhuisden potten en pannen in 2003 naar Waterloo, waar Serfillipi het restaurant Opéra opende. Voor de deur staat een parkeerbediende, die de beste plaatsjes geeft aan de meest blinkende limousines en snelste sportwagens.
Nieuws Nieuws Menu als visitekaartje Vivenkapelle is een dorp op het grondgebied van Damme. Op weekdagen is het er meestal kalm. In het weekend is er beweging, want dan komt men naar 't Hof van Vivenkapelle om eens lekker te eten. Vooral gepensioneerden en weekendtoeristen met een tweede verblijf in Knokke meren er aan. Trekpleisters vormen de lunch (14 euro), …
Nieuws Nieuws Dell' Anno gaat voor Michelin-ster *** Kortrijk herleeft. De putten zijn gedicht en in het centrum verrees een winkelcentrum. Bij het nieuwe Kortrijk hoort ook Dell'Anno, het heropende eethuis dat Claudio Dell'Anno na zijn overwinning in het tv-programma 'Mijn Restaurant' in 2009 met ex-zakenpartner Xavier Pauwaert in de markt zette. Dell'Anno zat vol en ging een jaar later toch failliet. De …
Nieuws Nieuws Superkok zonder bravoure In sommige toprestaurants beschouwt men het als een uitdaging om gasten zoveel mogelijk culinair te verbazen. De verrassende eetbare kunstwerkjes volgen elkaar in hoog tempo op. Tijd om te genieten, om gezellig of zakelijk te babbelen is er niet meer bij. Het is één grote overrompeling. Of dat een aangename belevenis is, valt te betwijfelen. …
Nieuws Nieuws Raam van de wereld Een jaar na opening loopt alles in 't Zilte op wieltjes: de klantenstroom is constant en het personeel is gerodeerd. Met de hulp van 28 personeelsleden en een keuken van een half miljoen euro kunnen Viviane en Viki Geunes het niveau dat ze wilden bereiken eindelijk invullen. Met hun twee Michelinsterren wisten ze Mol op …
Nieuws Nieuws Puur natuur Productfreak Christophe Pauly kookte zich een plaats bij de top van Wallonië. Hij kreeg een veelzijdige opleiding en werkte onder meer in Le Pré Mondain in Heure (nu Le Fou est Belge), Château Lavaux Saint Anne, Trois Gros (Roanne), Capucine Gourmand (Baillonville) en Pieds dans Le Plat (Marenne).
Nieuws Nieuws Sfeer van thuis voor drie generaties Eigenaar Yannick Berkvens noemt zijn restaurant SensUnik een "belevingsrestaurant". Dat is een beetje een opgeblazen benaming, maar je moet de horeca-ondernemer nemen zoals hij is: Yannick is goed van de tongriem gesneden. Misschien heeft dat te maken met zijn opleiding communicatiewetenschappen en Spaanse filologie en letteren. Vader had een vleesverwerkend bedrijf, dus er was wat …
Nieuws Nieuws Dineren in een modepaleis De geschiedenis heeft geleerd dat een buitenlandse en vooral een Franse chef de lekkerbekkende Belg extra kritisch maakt. Goodwill kweek je er in ieder geval niet mee en dat heb je nodig wanneer je als buitenlandse investeerder in ons land volk wilt trekken. In Bowery, de luxekantine van Smets Premium Store, heeft een Franse kok …
Nieuws Nieuws Ambiance troef De brasserieformule is nog niet versleten. De moeder van alle Belgische brasseries is Les Brasseries Georges, die naar Parijs' voorbeeld in Ukkel werd geopend. Vandaag slaat Les Brasseries Georges alle records: dagen van 600 couverts zijn geen uitzondering en met 47 euro per persoon is ook het gemiddelde bedrag per kasticket hoger dan ooit. Royal …
Nieuws Nieuws Jong talent wordt volwassen Couvert Couvert is vanaf de eerste dag een veelbelovend restaurant geweest. Het was talentscout-zakenman en fijnproever Wouter Vandenhaute die de Franse kok Laurent Folmer en zijn Vlaamse echtgenote Veerle Nijs vanuit De Brasserie in Tongeren naar Heverlee haalde. Daar liet Vandenhaute een nieuw restaurant met moderne inrichting bouwen.
Nieuws Nieuws Jonge chef in oud restaurant Gregory Schatteman is een van de sterk opkomende jonge talenten uit Vlaanderen. Hij werd opgeleid door Gert De Mangeleer van Hertog Jan, waar hij zijn vriendin Marieke Moyaert ontmoette. Zij nam Gregory mee naar Middelkerke, waar de twee met de ouders van Marieke het restaurant Mange Tout openden. Gregory zorgde voor culinair vuurwerk en won …
Nieuws Nieuws Antwerpse horecamonument in goede handen Danieli Il Divino heeft een naam, een ligging en een decor dat doen dromen. Helaas was de kwaliteit van de bediening en de keuken de jongste jaren onder een acceptabel niveau gezakt, waardoor het omzetcijfer terugliep. Dat konden de dure flessen wijn die door havenbaronnen en de Nederlandse en Russische onderwereld werden genuttigd, niet goedmaken. …
Nieuws Nieuws Eethuis zonder pretenties Voor een portie gas-tronomie op bistroformaat kan je bij Cuisine Kwizien in Zwevezele terecht. Steven Devriendt en Lies Van der Linden ontmoetten elkaar in de hotelschool Spermalie, waar Steven in 2004 werd verkozen tot Beste Junior Kok van de Belgische hotelscholen. Na zijn studies ging hij aan de slag in Auberge de Herborist in Sint-Andries. …
Nieuws Nieuws Zes succesvolle starters Trends Culinair presenteert jonge horecaondernemers die lekker eten brengen en met succes een nieuwe zaak in de markt hebben gezet.
Nieuws Nieuws Laat de Gatti's maar doen Het Gentse Mineral werd opgefrist en in het achterhuis opent in december een biopizzeria met ingang aan de Ajuinlei.
Nieuws Nieuws Filip Claeys van De Jonkman kookt met een visie **** Aan de deur van De Jonkman staat Sandra Meirlevede, die eigenlijk kleermaakster is en als extra in de Karmeliet op Filip Claeys botste en hem volgde naar Oud Sluis. Daar werkte ze vier jaar in de eetzaal terwijl Filip zich opwerkte tot souschef. De chef komt aan tafel zijn visie verkondigen. Filip, die zelf kleinzoon …
Nieuws Nieuws Oude wijn in nieuwe zaken Na de winebars brengen we restaurants die wijnliefhebbers koesteren. We selecteerden tien eethuizen die beschikken over een met kennis van zaken geselecteerd wijnassortiment.
Nieuws Nieuws Gastronomische tempel verandert in populaire brasserie Voor de horeca moet je in de wieg zijn gelegd. De sluwe Willy Vermeulen maakte van De Bijgaarden een gerenommeerd sterrenrestaurant. In 2006 droeg Vermeulen de sleutels van zijn restaurant over aan de gepassioneerde gastronoom Filip De Witte. De nieuwe eigenaar was de zoon van een apotheker, kreeg een financiële opleiding en was de jongste …
Nieuws Nieuws Tradities om in ere te houden Na de uitspattingen van de moleculaire keuken zijn koks op zoek naar vaste grond onder de voeten en grijpen ze terug naar traditionele waarden. Hierbij tien restaurants die excelleren in de klassieke keuken.
Nieuws Nieuws Zonnig tafelen Eten op een terras kan meer zijn dan de obligate garnaalkroketten of croque-monsieur. We kozen tien eethuizen met een verzorgde keuken en een uitzonderlijk terras.
Nieuws Nieuws Nuchter keukentalent Thierry Theys was 23 jaar toen hij Nuance opende. Hij kreeg financiële hulp van vader, die in Duffel een slagerij openhoudt. De rest heeft hij zelf moeten doen. Thierry Theys studeerde aan de beroepschool Ter Duinen en ging aan de slag in Villa Lorraine, werkte in Frankrijk voor Alain Ducasse en in Nederland in Beluga. …
Nieuws Nieuws Laatste kans voor Midi Station ** Voor nieuwsgierigen die nog niet hebben mogen proeven van Midi Station is het aangeraden om snel te reserveren. Het megalomane horecaproject werd in de markt gezet door een consortium waarin onze spoorwegen een belangrijke rol speelde. Mensen die de horeca kennen, weten dat de kans op slagen klein is wanneer de overheid direct of indirect …
Nieuws Nieuws Het bord als theater van de natuur Een door hapjes omlijste maaltijd van twaalf gangen bij Noma boeit van het begin tot het eind. Chef-kok René Redzepi en zijn helpers gebruiken de Scandinavische natuur als leidraad. Hun insteek en inventiviteit leidt tot vernieuwende, niet eerder getoonde verrassingen. Wij gingen na een vier uur durend culinair theater collectief in hogere sferen en met …
Nieuws Nieuws Lekkere prijsbrekers Vijf aanraders waar je in een knusse omgeving lekker en goedkoop kunt smikkelen.
Nieuws Nieuws Koks drinken Bombay Gin was de favoriete drank van Winston Churchill en James Bond. Via populaire vintagecocktails als Dry Martini en Gin Tonic is gin weer helemaal terug. Chef-koks geven de voorkeur aan Bombay Sapphire.