Dineren in ’t groen

Een gastronomisch diner op een zonovergoten terras, daar tekenen we voor. Tien restaurants blinken uit met weelderige tuinen in een groene omgeving.

Aen De Kerck van Melveren is ondergebracht in een historische vierkantshoeve in Sint-Truiden. Het restaurant is ingebed in een domein van vier hectaren. Aan de voorkant is er een terras met zicht op de Engelse tuin en achteraan geeft het terras uit op de Franse tuin. Geschoren hagen omlijnen het weelderige groen van de hoogstamboomgaard. De chef biedt een eerlijke productkeuken met klassieke bereidingen.

Aen De Kerck van Melveren

St.-Godfriedstraat 15, 3800 Sint-Truiden, tel. 011 68 39 65, www.aendekerck.be

Mensen die niet op een eurootje hoeven te kijken, kunnen bij Altermezzo in Tongeren terecht. Je komt er voor een kleine of grote maaltijd met mooi gepresenteerde, hippe gerechten in een ontspannen sfeer en in de zomer ook voor de magische momenten op het terras. Aan het fornuis staat de getalenteerde, 23-jarige Jo Grootaers.

Altermezzo Bilzersteenweg 366, 3700 Tongeren, tel. 012 74 16 74, www.altermezzo-tongeren.be

Door zijn unieke ligging aan de kronkelende oevers van de Leie is Auberge du Pêcheur een gedroomde locatie om even uit te blazen of om met een groep samen te komen. Het restaurant in Deurle is het vlaggenschip van de Flanders Hotel Holding van de familie Vermeersch (Gosset Hotel, Hotel Serwir, Charl’s in Knokke en het cateringbedrijf Diner Privé).

Auberge du Pêcheur Pontstraat 41, 9831 Deurle (Sint-Martens-Latem), tel. 09 282 31 44, www.auberge-du-pecheur.be

Restaurant Figaro is in de loop der jaren uitgegroeid tot een elegante gastronomische halte. Het is een fijnkostrestaurant met vijftig plaatsen, een zuiderse patio, een oranjerie voor kleine gezelschappen en banketzalen. Bij mooi weer zijn de tafels gedekt op het terras en heb je zicht op een riante landschapstuin. Eigenaar Jacques Colemont kan terugblikken op bijna een halve eeuw keukenervaring.

Restaurant Figaro

Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt, tel. 011 27 25 56, www.figaro.be

Vanuit de eetzaal en het verwarmde terras van Gasthof Halifax heb je een onbelemmerd zicht op de oevers van de Leie, de weiden met Vlaamse trekpaarden en — op de achtergrond — het Kasteel van Ooidonck. Het is er Vlaams en mooi en bij zonnig weer is de toeloop groot. De menukaart vermeldt vooral Belgische gerechten. Bereidingen op de houtskoolgrill en zwezeriken zijn de specialiteiten. Je kan er ook een bemand jacht met schipper huren voor een tochtje op de Leie.

Gasthof Halifax Emiel Clauslaan 143, 9800 Astene (Deinze), tel. 09 282 31 02, www.gasthofhalifax.be

Hedendaags verfijnd tafelen in een oud notarishuis kan in ’t Notarishuys in Diksmuide. Bij mooi weer zijn de tafels gedekt in de tuin die door een anderhalve eeuw oude beuk overschaduwd wordt. Chef-kok Bert Boussemaere kreeg een gedegen opleiding (Louis XV in Monaco, Comme chez Soi, Hof van Cleve).

’t Notarishuys Koning Albertstraat 39, 8600 Diksmuide, tel. 051 50 03 35, www.notarishuys.be

Samen met Loes van Beylen startte de chef-kok Carl Wens met De Pastorie. Hij richtte een 17de-eeuwse pastorie in tot een chic gastronomisch eethuis. Wens werd opgeleid in de Comme chez Soi, waar hij de beste van de klas was. Voor mooie dagen wacht een riant terras met zicht op een goed onderhouden tuin met eeuwenoude bomen.

De Pastorie Plaats 2, 2460 Lichtaart, tel. 014 55 77 86, www.restaurantdepastorie.be

De Plezanten Hof gaat al jaren mee. Het gastronomische eethuis ligt in een schilderachtige inham van de Schelde, midden in een beschermd natuurgebied in Hamme. Het betoverende terras kijkt uit op de tuin. Als zoon van een artiest heeft de eigenaar en chef-kok Lieven Putteman een gedetailleerd oog voor bordschikking.

De Plezanten Hof Driegoten 97, 9220 Hamme, tel. 052 47 38 50, www.deplezantenhof.com

Daknam is een miniatuurdorp in het groene Land van Waas. Aan het dorpspleintje en op een steenworp van de meanderende Durme ligt Tiecelijn. De minimalistische inrichting uit de beginperiode ruimde plaats voor een meer aangeklede decoratie. Aan de achterzijde wacht een romantische tuin met intieme hoekjes en terrasjes.

Restaurant Tiecelijn Daknam-dorp 34, 9160 Lokeren, tel. 09 348 00 59, www.tiecelijn.be

Het gastronomische restaurant Vivendum ligt op een idyllische plek aan de kronkelende Oude Maas, op een boogscheut van de Maasplassen. Het sfeervolle hotel-restaurant is ondergebracht in een oude kapelaanswoning uit 1736, opgetrokken in statige Maaslandse stijl en beschikt over een aangenaam terras.

Restaurant-hostellerie Vivendum Visserstraat 2, 3650 Dilsen-Stokkem, tel. 089 57 28 60, www.restaurant-vivendum.com

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content