Ondernemen Ondernemen Rijscholen verloren een derde van hun omzet De rijscholen draaien weer op volle toeren. In Vlaanderen alleen al moeten meer dan 1 miljoen opleidingsuren worden ingehaald. De sector verwacht een stormloop en is naarstig op zoek naar extra instructeurs. "De mensen zullen geduld moeten hebben", zegt Jeroen Smeesters, de voorzitter van de federatie van de erkende rijscholen en opleidingscentra.
Ondernemen Ondernemen Fa Quix (Fedustria): 'De brexit is een verarming' De Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie hoopt op een stevig herstel na de coronashock van 2020. Fa Quix, de topman van de sectorfederatie Fedustria, roept de overheden op om een robuust relanceplan uit te werken om zo veel mogelijk faillissementen te vermijden en banen te redden.
Ondernemen Ondernemen Bedrijven worstelen met de brexit: 'Het is een andere wereld' De goederenstromen vanuit ons land richting Groot-Brittannië komen stilaan weer op kruissnelheid. Vooral grote bedrijven die ervaring hebben met wereldwijde export en import blijken goed voorbereid op de extra douaneperikelen. Maar de toegenomen complexiteit kost ook meer, en op het einde van de rit zal dat worden doorgerekend.
Ondernemen Ondernemen Bruno Schaubroeck (Event Confederation) over inrichting vaccinatiecentra: 'De timing klopt' De Vlaamse regering wil tegen 15 februari 120 vaccinatiecentra operationeel hebben. Daarvoor werkt ze samen met de eventsector. 'Wij kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteitsnormen overal gehaald worden', zegt Bruno Schaubroeck, de woordvoerder van de Event Confederation.
Ondernemen Ondernemen Jan Van Esbroeck (CEO Sportpaleis Group): 'Als we dit overleven, ziet de toekomst er rooskleurig uit' Na het rampjaar 2020 maakt Jan Van Esbroeck, de topman van de Sportpaleis Group, zich op voor een overgangsjaar met de handrem op. 'Ik denk dat 2022 een topjaar wordt.'
Ondernemen Ondernemen Evenementenbedrijf Sylvester doorstaat coronastorm dankzij virtuele events: 'Nog nooit zo hard gewerkt als nu' De evenementensector bloedt, maar er zijn ook lichtpunten. Zo houdt het Vlaams-Brabantse evenementenbedrijf Sylvester stand door de kaart van de digitale events te trekken. "Je moet erin blijven geloven, er komen altijd nieuwe kansen", zegt ondernemer Geert Vanoverschelde.
Nieuws Nieuws Snelgroeiende bedrijven kunnen ons door de coronastorm loodsen Vlerick-onderzoek wijst uit dat snelgroeiende bedrijven, zoals de Trends Gazellen, een belangrijke rol zullen spelen in de relance na de coronacrisis. De onderzoekers verwachten dat gezonde groeibedrijven als eerste weer zullen opstaan en extra banen creëren.
Nieuws Nieuws Busbedrijf Keolis: 'Emissieloze shuttlediensten zijn de toekomst' Tussen het Zuiderpoort-kantoorcomplex in Gent en het station Gent-Sint-Pieters rijden vanaf maandag twee elektrische bussen om de pendelaars emissieloos van en naar het werk te brengen. Volgens de initiatiefnemers zijn het de eerste volledig elektrische bussen die worden ingezet voor een privéshuttledienst.
Ondernemen Ondernemen Vlerick-professor Xavier Baeten over CEO-lonen: 'Wat een boost geeft op korte termijn, is funest op lange termijn' De loonpakketten van de topmanagers van beursgenoteerde bedrijven worden nog altijd vrij traditioneel samengesteld. De variabele verloning hangt veelal af van de klassieke financiële indicatoren. "Het valt op dat milieumaatstaven zeer weinig gebruikt worden", zegt Vlerick-professor Xavier Baeten.
Ondernemen Ondernemen Erika Tuypens (Dome Assistance): 'Ik zie altijd een uitweg, hoe erg het ook lijkt' Na jaren van groei stevent het Oost-Vlaamse dienstenchequebedrijf Dome Assistance dit jaar af op een forse krimp van 15 procent. "Deze crisis zal nog even duren, maar we moeten er door", zegt de zaakvoerster Erika Tuypens.
Ondernemen Ondernemen Wouter Torfs: 'Onze bedrijfscultuur blijft overeind. Dat geeft me moed' De tweede lockdown dreigt nog meer brokken te maken in de wankele retailsector. Bij Schoenen Torfs draait de webshop op volle toeren, maar het winkelpersoneel zit grotendeels werkloos thuis. "Ik zal blij zijn als we op het einde van het jaar break-even draaien", zegt CEO Wouter Torfs.
Ondernemen Ondernemen Standenbouwbedrijf beMatrix: 'Dit is een gigantische stresstest' In januari is er geen Autosalon in Brussel, en Batibouw gaat digitaal. De coronacrisis legt de beurzenbusiness lam. Daardoor decimeerde de omzet van het West-Vlaamse standenbouwbedrijf beMatrix, maar de zaakvoerders houden de moed erin. "Het goede nieuws is dat dit overgaat."
Ondernemen Ondernemen Ann Gijsens (CEO Impermo): 'Stilstaan is doodgaan' Ann Gijsens, CEO van Impermo, is de negende genomineerde voor de Manager van het Jaar.
Ondernemen Ondernemen Karin Van De Velde (CEO Callexcell): 'De technologie moet de concurrent van de lagelonenlanden worden' Karin Van De Velde, CEO van Callexcell, is de achtste genomineerde voor de Manager van het Jaar.
Ondernemen Ondernemen Oost-Vlaams verpakkingsbedrijf pioniert met herbruikbare chirurgische mondmaskers Het verpakkingsbedrijf conTeyor heeft een herbruikbaar chirurgisch mondmasker ontwikkeld. Het is daarmee, naar eigen zeggen, het eerste Belgische bedrijf met een duurzaam alternatief voor het wegwerpmasker dat aan de Europese normen voldoet.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Mobiliteit in België: 'Je moet mensen echt een wortel voorhouden' De coronapandemie zet een kunstmatige rem op onze mobiliteit. Door het massale thuiswerk wordt er minder gereden met de wagen. Mensen laten ook het openbaar vervoer links liggen. Alleen de fiets wint aan populariteit. Experts roepen op lessen te trekken uit dat momentum.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Piet Vandendriessche (CEO Deloitte): 'De opwarming van de aarde zullen we niet oplossen met een vaccin' Deloitte is erin geslaagd zijn CO2-uitstoot met een derde te verminderen in drie jaar tijd. 'Koolstofneutraliteit is het doel tegen 2030', zegt Piet Vandendriessche, de CEO van Deloitte België.
Ondernemen Ondernemen Erik-Jan Mares (CEO Zeeman): 'Gelukkig zijn we gezond de crisis ingegaan' Nu de zogenaamde 'niet-essentiële winkels' weer dicht moeten, dreigen er drama's in de winkelstraat. Voorlopig houdt de Nederlandse budgettextielketen Zeeman vrij goed stand. 'We zijn eigenzinnig. Dat is vanuit je eigen kracht de dingen net even anders doen dan de andere', zegt de CEO.
Ondernemen Ondernemen Stef De corte (CEO Smartphoto Group): 'Wij zijn nooit een routinebedrijf geweest' Stef De corte, CEO van Smartphoto Group, is de eerste genomineerde voor de Manager van het Jaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische bedrijven pleiten voor tabula rasa in loonfiscaliteit Maar zes op de honderd Belgische bedrijven zijn tevreden met de huidige loonfiscaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlerick Business School. "Bedrijven willen de vele extralegale voordelen afbouwen, in combinatie met een lagere heffing op het vaste en het variabele loon", zegt professor Xavier Baeten.
Ondernemen Ondernemen Nieuwe rotatiepers van Roularta steelt de show op virtuele Open Bedrijvendag (video) De dertigste editie van de Voka Open Bedrijvendag is zondag op gang getrokken in de drukkerij van mediagroep Roularta in Roeselare. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) huldigde er een nieuwe rotatiepers in, goed voor een investering van 12,5 miljoen euro.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Uw volgende bedrijfswagen rijdt elektrisch De ambitie van de regering-De Croo om tegen 2026 alleen nog emissievrije bedrijfswagens fiscaal te stimuleren is scherp, maar de beweging naar elektrische bedrijfsvloten lijkt ingezet. "We zijn er klaar voor", reageert de leasingsector.
Ondernemen Ondernemen Fa Quix (Fedustria): 'Onze industrie herpakt dankzij de export' De omzet van de Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie is sinds het uitbreken van de coronacrisis met bijna een kwart gedaald. De sectorfederatie Fedustria ziet de activiteit sinds de zomer weer aantrekken. De motor van het herstel is de export, maar een harde brexit dreigt spaken in de wielen te steken.
Nieuws Nieuws Autosector twijfelt aan Vivaldi-plannen: "We moeten niet heiliger zijn dan de paus" Het voorstel van de Vivaldi-onderhandelaars om tegen 2026 alleen nog elektrische bedrijfswagens fiscaal te stimuleren, doet veel vragen rijzen. De autosector heeft twijfels over de haalbaarheid en de betaalbaarheid van de plannen, en vraagt overleg.
Immo Immo Heylen Warehouses bouwt logistieke campus in Gentse haven In volle coronacrisis bouwt Heylen Warehouses zijn grootste project in België: een logistieke hub van 150.000 vierkante meter op een terrein in de Gentse haven. De Kempense vastgoedontwikkelaar ziet daar potentieel voor de e-commercelogistiek in België. En ook de brexit biedt kansen.
Nieuws Nieuws Antwerpse kmo Blue Moon maakt bedrijfsevent digitaal De coronacrisis hakt stevig in op de evenementensector. Het Antwerpse audiovisuele bedrijf Blue Moon probeert nieuwe inkomsten aan te boren door te investeren in onlinestudio's om bedrijfsevents te streamen. "Met die nieuwe business willen we versterkt uit de crisis komen", zeggen de zaakvoerders.
Nieuws Nieuws Johan Portier (LeasePlan) over de elektrische bedrijfswagen: 'We hebben geen keuze meer' Volgens Johan Portier, de topman van LeasePlan België, is de transitie naar de elektrische bedrijfswagen ingezet. De Vivaldi-regering die in de steigers staat, doet er nog een schep bovenop. De onderhandelaars willen vanaf 2026 of 2028 alleen nog emissieloze voertuigen fiscaal stimuleren.
Ondernemen Ondernemen Orm Verberne (CEO conTeyor): 'Corona vertraagt onze groeiplannen' Het Oost-Vlaamse verpakkingsbedrijf conTeyor haalt ongeveer 90 procent van zijn omzet uit de automobielindustrie. Om de coronacrisis door te komen, startte het in volle lockdown met de productie van stoffen mondmaskers. "We verkochten al meer dan 2 miljoen stuks."
Ondernemen Ondernemen Brantano-overnemer Deichmann is 'de Aldi van de schoenenbranche' Met de overname van 43 Brantano-winkels wordt de Duitse schoenengigant Deichmann incontournable op de Vlaamse schoenenmarkt. De familiale groep groeide in drie generaties uit tot de grootste schoenenverkoper van Europa.
Nieuws Nieuws Onlineplatform Innovaders bundelt de krachten van onderzoekscentra: 'Innovatie is de beste manier om de groei aan te zwengelen' Met Innovaders, een nieuw online-innovatieplatform, proberen tien onderzoekscentra een brug te slaan tussen de wereld van onderzoek & ontwikkeling en de kmo's. Volgens Jan Laperre van Innovaders valt het belang van innovatie in crisistijden niet te overschatten. 'Het is een groeimotor.'
Ondernemen Ondernemen Hoe de Belgische modeketens door de coronacrisis spartelen De Belgische familiale schoenen- en modeketens moeten alles uit de kast halen om heelhuids door de coronacrisis te komen. Vier familiale ondernemers getuigen over crisismanagement. "We halen geen zotte toeren uit."
Ondernemen Ondernemen JBC ziet groeipotentieel in CKS, Fred & Ginger en Baker Bridge Met de overname van het modemerk CKS en de kindermerken Fred & Ginger en Baker Bridge van de failliete modegroep FNG mikken Bart en Ann Claes van de familiale Claes Retail Group (CRG) op groei in een zwaar gehavende sector.
Ondernemen Ondernemen Lease A Bike komt naar België: 'De gunstige fiscaliteit is een stimulans' Het internationale fietsleasebedrijf Lease A Bike was al actief in Duitsland en Nederland, en zet nu ook voet aan de grond in ons land. De dochter van de Nederlandse familiale bedrijvengroep Pon is razend ambitieus. In drie jaar wil het doorstoten naar de top van de Belgische markt.
Opinie | Kurt De Cat Opinie | Kurt De Cat 'Niet alleen Dieter Penninckx moet lessen trekken uit het FNG-debacle' 'Groeien door overnames kan een slimme strategie zijn, maar als het groeiverhaal vooral gebouwd is op schulden, ben je kwetsbaar.' Dat zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.
Ondernemen Ondernemen Mobiliteit na de coronapandemie: 'De fiets is een blijver' De coronacrisis zet de leasingbedrijven stevig onder druk. Na een recordjaar verwacht de sector dit jaar een daling van de nieuwe inschrijvingen met 20 tot 25 procent. Het post-coronatijdperk zal worden gekenmerkt door minder autokilometers, meer telewerk en de doorbraak van de bedrijfsfiets.
Opinie | Kurt De Cat Opinie | Kurt De Cat Wat heeft een overheidsfonds te zoeken in de gehaaide modewereld? Nu FNG gered moet worden, zullen banken, aandeelhouders, obligatiehouders en leveranciers nog eens in de buidel moeten tasten, zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.
Nieuws Nieuws Belgische heftruckmarkt incasseert ferme coronadreun De coronacrisis heeft ook zware gevolgen voor de Belgische heftruckmarkt. De verkoop van heftrucks daalde in april en mei met 36 procent in vergelijking met vorig jaar. De sectorfederatie Sigma houdt voor dit jaar rekening met een volumedaling van 20 tot 30 procent.
Ondernemen Ondernemen FNG (Brantano) schrapt 287 banen: 'Herstructurering moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk' De wankele modegroep FNG wil tot 47 winkels sluiten. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend na een bijzondere ondernemingsraad. Er dreigt collectief ontslag voor maximaal 287 medewerkers in België, een kwart van het personeelsbestand
Ondernemen Ondernemen Schoenen Torfs lijdt 22 miljoen euro omzetverlies tijdens lockdown Schoenen Torfs groeide in 2019 met 3 procent naar een omzet van 150 miljoen euro. Met de zware impact van corona dient 2020 zich als heel uitdagend aan voor de familiale retailer. Tijdens de lockdown boekte de groep een omzetverlies van 22 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Ondernemen Ondernemen FNG (Brantano): een giftige cocktail van risico's, schulden en schimmige transacties De voorlopige jaarcijfers van de beursgenoteerde modegroep FNG roepen meer vragen op dan ze antwoorden geven. In volle coronacrisis moet crisismanager Yves Pollé puin ruimen en het wankele retailbedrijf redden. Of dat kan, is zeer de vraag.
Ondernemen Ondernemen Heropstart supplychains verloopt chaotisch na covid-19 De coronacrisis doet de internationale supplychains haperen. Door de gedwongen lockdowns en de verminderde vraag worstelen bedrijven met hun voorraden. In de zwaar toegetakelde toeleverketens speelt het zweepslageffect volop. Die dynamiek kan nog maandenlang instabiliteit veroorzaken. Niet overreageren is de boodschap.
Ondernemen Ondernemen ECA en Van Heurck starten productie chirurgische mondmaskers op Acht weken na de aankondiging van minister Philippe De Backer starten de familiebedrijven ECA en Van Heurck vier gloednieuwe productielijnen op voor chirurgische mondmaskers in het Oost-Vlaamse Assenede. Tegen september willen ze ook een productielijn voor FFP2-maskers operationeel hebben.
Ondernemen Ondernemen Kris Cloots (CEO schoonmaakbedrijf ISS Belux): 'We houden het hoofd boven water' De coronacrisis spaart ook de schoonmaaksector niet. De marktleider ISS zag zijn omzet sinds de uitbraak van het virus in ons land met een derde krimpen. "Ik hoop dat we tegen september weer op 80 procent draaien", zegt Kris Cloots, de topman van ISS België en Luxemburg. "Dan hoeven we geen grote herstructurering te doen."
Ondernemen Ondernemen Foresco Packaging: 'Extra hard op zoek naar overnames' Foresco Packaging, een Limburgse producent van op maat gemaakte pallets en houten verpakkingen, neemt in volle coronacrisis zijn sectorgenoot Arifal over.
Ondernemen Ondernemen Deusjevoo: 'Opgeven? Never, nooit' Deusjevoo is een van de grootste decorbouwers van ons land. De coronacrisis hakt er diep in. "90 procent van onze business ligt stil."