Redactie Trends

Open brief aan Marc Coucke

Geachte heer Coucke, 200 euro. Dat is het bedrag dat u stortte via de crowdfunding-actie voor een nieuwe wagen voor Abdeslam. Dat is een warm gebaar. Zo kennen we u. Maar is dat wel genoeg?

U verdiende vorige week een klein miljard euro aan de verkoop van uw bedrijf, waar u geen belastingen op hoefde bij te dragen. Door een toevallige samenloop van gebeurtenissen landde u in het hart van het maatschappelijk debat. Een dag later betoogden immers 120.000 mensen in de straten van Brussel voor een rechtvaardige verdeling van de lasten. Diezelfde dag kwam ook de ‘luxleaks’ affaire aan het licht.

U antwoordde hierop dat u de meerwaarde op de verkoop van Omega Pharma efficienter zal besteden dan de overheid, die u een ‘bodemloze put’ noemde. Dat is wat kort door de bocht. Achter die ‘overheid’ gaan onder andere onderwijs en gezondheidszorg schuil. Ik ben er van overtuigd dat ook u de maatschappelijke én economische meerwaarde daarvan inziet. U voegde er aan toe dat u de opbrengst van uw verkoop niet zal spenderen aan een bad vol champagne, maar zal herinvesteren in de economie. Ik hoop dat u dat met even veel succes zal doen als bij Omega Pharma.

Want onze economie trappelt nu al meer dan vijf jaar ter plaatse. Dat is de langste periode in de naoorlogse geschiedenis. Zonder groei kan je enkel iets extra geven aan de ene door het af te nemen van een andere. Dat leidt onvermijdelijk tot spanningen in de samenleving. Want wat voor de ene een rechtvaardige verdeling van de lasten is, is dat voor een andere dan weer niet. Deze spanningen resulteren deze dagen in betogingen en stakingen. En jammer genoeg leidt dit soms tot confrontatie, en zelfs geweld zoals aan het einde van de betoging in Brussel. De spiraal van polarisering waar ons land in dreigt te belanden, kunnen we enkel doorbreken door de deur naar nieuwe groei open te gooien. Enkel door opnieuw te groeien kunnen we het knagende sentiment dat de komende generatie het met minder zal moeten stellen dan de vorige als stof van ons af schudden.

Show us the jobs of tomorrow, Marc Coucke!

De regering heeft haar verantwoordelijkheid genomen. De topprioriteit voor de komende jaren is de economie terug aan zwengelen en te jobs te creëren. Nu moeten ook de werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen. Sectoren die wél nog winst maken mogen deze niet oppotten, maar herinvesteren in innovatie en jobs. Dat zou een sterk signaal zijn naar de rest van de samenleving. Maar dat alles zal niet volstaan. Jobs ontstaan enkel door nieuwe economische meerwaarde te creëren. Met Omega Pharma heeft u bewezen sterk te zijn in het creëren van meerwaarde. Mag ik u vragen nu ook uw schouders mee te zetten onder de NV Vlaanderen?

Richt een fonds op, om te investeren in de Omega Pharma’s van morgen. Investeer er wat van uw recente meerwaarde in. Contacteer uw bevriende ondernemers om mee te doen. Beperk u niet tot een select clubje business angels. Trek het project breed open. Gebruik crowdfunding om de massa aan te spreken. Uw enthousiasme is alvast aanstekelijk.

Dat zou een krachtig signaal zijn naar de rest van de samenleving, maar vooral naar jonge ondernemers hier in Vlaanderen. U kan hen overtuigen niet naar London of Silicon Valley te emigreren om hun dromen na te jagen, maar dat hier te doen. Enkel mensen zoals u kunnen zo’n keerpunt in gang zetten. De tijd dat een regering met een catchy logo en een grote expo het ondernemerschap nieuw leven kon inblazen – zoals Flanders Technology in de jaren tachtig – is voorbij. Zulke ‘top down’ aanpak werkte toen uitstekend, maar vandaag moet het nieuwe elan van onderuit komen. Vanuit de ondernemerswereld zelf. Van mensen zoals u. Niet morgen, maar vandaag. Zo zorgt u er voor dat uw succes geen bron wordt van afgunst, maar wel een bron van inspiratie voor de Marc Coucke’s van morgen. Ik zal als eerste met veel overtuiging 200 euro storten – via crowdfunding – in uw fonds voor nieuw ondernemerschap in Vlaanderen …

Show us the jobs of tomorrow!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content