Griekse werkloosheid neemt nog toe

12/07/12 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

Bron: Trends

De toekomst voor de Grieken oogt met de dag somberder nadat gebleken is dat het leger werklozen nog toeneemt.

Griekse werkloosheid neemt nog toe

© straatprotest in Athene (foto belga)

De Griekse werkloosheidsgraad is in april toegenomen tot 22,5 procent tegenover 21,9 procent een maand eerder, blijkt uit cijfers van het Griekse agentschap voor de statistiek.

Het noodlijdende Griekenland telde in april 1.109.658 werklozen, of ruim 2 procent meer dan in maart. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar nam het aantal werklozen met liefst een derde toe.

Vooral de jongeren betalen een hoge prijs voor de kaalslag op de Griekse arbeidsmarkt. Bij de groep van 15- tot 24-jarigen zit meer dan de helft zonder werk.

Sinds 2010, toen de eurocrisis in Griekenland uitbrak, is de werkloosheidsgraad er meer dan verdubbeld. De Griekse werkloosheidsgraad van 22,5 procent, die tweemaal hoger ligt dan het gemiddelde (11 procent) van de eurozone, nadert met rasse schreden die van Spanje (24,4 procent).

Betere vooruizichten zijn er niet. Griekenland ziet zich verplicht zwaar te saneren in ruil voor internationale steun, terwijl de economie van het land niet uit het dal van de recessie raakt.

Bij overmaat van ramp verwacht de toeristische sector - goed voor ongeveer een op de vijf banen in Griekenland - een zwak jaar nadat de omzet in het eerste kwartaal met 15,1 procent naar beneden is getuimeld. Die terugval heeft te maken met het gedeukte imago van Griekenland als uitverkoren vakantiestek. Britse en Duitse toerististen worden namelijk afgeschrikt door stakingen en gewelddadige straatprotesten die gericht zijn tegen het besparingsbeleid van de regering. (Reuters/BO)

Onze partners