Belg is grootste Coca-Cola drinker

© belga

Ooit was de Belg de grootste bierdrinker in West-Europa. Jammer. Die koppositie zijn we kwijt, maar geen nood. De Belg is al ruim een decennium de grootste Coca-Cola drinker.

Trends brengt deze week een exclusief gesprek met de topmannen van Coca-Cola Benelux. Ben Lambrecht leidt Coca-Cola Enterprises, de bottelaar, verkoper en verdeler van de frisdrankenreus. Hessel De Jong leidt de eigenlijke producent van de siroop en de ontwikkelaar van nieuwe producten.

Het A-merk Coca-Cola is betaalbare luxe, want de omzet en bedrijfswinst gingen er ook in het recessiejaar 2009 op vooruit. “De A-merken die blijven investeren en innoveren, ook in moeilijke tijden, blijven groeien. Wij hebben dus geen gas terug genomen tijdens de recessie. We bleven investeren”, zegt De Jong.
België is een spil in het wereldwijde Coca-Cola netwerk. In Anderlecht huist het belangrijkste onderzoekscentrum in de wereld, na dat van Atlanta. Jaarlijks worden er 500 nieuwigheden ontwikkeld.

Die innovaties zorgen ook voor verdere groei bij Coca-Cola. De eigenlijke ‘Coca-Cola familie’ (Coca-Cola, Diet Coke, Coke Zero) betekent nog 64 procent van de omzet. Maar het belang van andere frisdranken neemt toe. “Innovatie was een heel belangrijke drijver voor onze groei”, verklaart Lambrecht. “In België hebben we vijftien merken en 64 varianten. Keuze is een van de belangrijkste redenen waarom onze business groeit”.

W.R.

Belg lust steeds meer Coca-Cola (1)
20002010 Groot-Brittannië 171 204
Frankrijk 103 143
België 280 343 (2)
Nederland 164 148
Noorwegen 274 256
Zweden 150 175
Verenigde Staten 424 394

(1) De jaarlijkse consumptie per hoofd van een flesje van 24 cl. (2) Een stijging met 22 procent

Bron: Coca-Cola Enterprises

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content