Walter Van Pottelberge: "Er zit een toren van Babel in de markt"

16/09/11 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Bron: Trends

Walter Van Pottelberge, peetvader van een groot aantal Vlaamse verzekeraars, vindt dat de financiële sector besmet is door het virus van de verpakte producten. "Er zit een toren van Babel in de markt die moet afgebroken worden."

Walter Van Pottelberge: "Er zit een toren van Babel in de markt"

Walter Van Pottelberge is een boegbeeld van de Vlaamse verzekeringssector. Hij stond een hele tijd aan het hoofd van De Vaderlandsche en later van ING Insurance België en Luxemburg. Na een meningsverschil met Michel Tilmant verliet hij ING en saneerde Mercator Bank. Momenteel is hij nog actief als bestuurder en business angel.

Van Pottelberge zag in de jaren negentig hoe bankiers zich begonnen blind te staren op hoge rendementen en hoe risico's onder de mat geveegd werden: "Alle ellende is begonnen met de instroom van verpakte producten. Die verpakte kredieten zijn de Europese financiële sector als een virus binnengestroomd, binnen en buiten de balansen en onder verschillende namen. Een andere ratingmethodologie had die epidemie kunnen afremmen. Maar nu kregen al die producten goede ratings opgeplakt."

Volgens Van Pottelberge is het virus niet meer uit te roeien: "Het zit helemaal binnen bij de banken. Om dat eruit te krijgen, heb je massale afschrijvingen nodig. Niemand durft te zeggen hoeveel. Dat getal is het best bewaarde geheim op aarde. Niemand weet hoe veel er buiten balans staat, er zijn geen lijsten van derivaten, wie welke positie aanhoudt,... Bovendien is slechts een stukje van de financiële sector gecontroleerd. Ik geloof niet dat het financiële systeem zichzelf ooit zal uitzuiveren."

De banken zouden moeten aanvaarden dat 3 of 4 procent boven de risicovrije rente een normale winst is, beklemtoont Van Pottelberge. Maar hij gelooft niet dat banken en hun aandeelhouders daarmee kunnen leven: "Ze willen de toren van Babel altijd opnieuw bouwen. Het zit in de genen van de mens: die oerfundamentele karaktertrekken zoals hebzucht, bedrog, grootheidswaanzin, dominantie, verdraaiing van waarden. In donkere periodes is de ethiek meestal heel ver weg. De sterkste en de brutaalste wint."(BL/PC)

Lees het volledig gesprek met Walter Van Pottelberge in Trends van deze week.

Lees meer over:

Onze partners