Luxemburg heeft meer troeven dan het bankgeheim

© ThinkStock

Het einde van het bankgeheim zal weinig impact hebben op Luxemburg. Het land trekt steeds meer buitenlandse ondernemers aan met zijn milde fiscaliteit en zijn pragmatische economische beleid.

Het einde van het bankgeheim zal weinig impact hebben op Luxemburg. Het land trekt steeds meer buitenlandse ondernemers aan met zijn milde fiscaliteit en zijn pragmatische economische beleid.

Tot in de jaren tachtig verdeelden de Europese financiële instellingen hun beleggingsfondsen alleen binnen de nationale grenzen. Dat was nadelig voor het rendement, want door hun beperkte omvang gingen die fondsen gebukt onder veel hogere vaste kosten dan hun Amerikaanse tegenhangers. Als antwoord daarop werd in 1988 het Europees paspoort (UCITS) gelanceerd.

Sindsdien kan een fonds dat in één land is toegelaten, meteen ook elders in Europa worden verdeeld. Het Groothertogdom Luxemburg begreep al gauw dat het een rol kon spelen als distributiebasis in Europa. Het resultaat is spectaculair: vanuit het land werd eind februari een vermogen van 2468 miljard euro beheerd. Luxemburg is daarmee het op één na belangrijkste distributiecentrum van beleggingsfondsen ter wereld, weliswaar ver achter de Verenigde Staten met hun 8000 miljard, maar duidelijk voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De distributie en het administratieve management van beleggingsfondsen is de motor van de Luxemburgse economie. Maar ondanks de voorspoed die de financiële sector het land heeft gebracht, heeft het Groothertogdom niet op zijn lauweren gerust.

Een tiental jaar geleden heeft het verscheidene nieuwe ontwikkelingsassen vooropgezet: logistiek, biotechnologie en e-commerce. De e-commerceactiviteiten dragen voor ongeveer 6 procent bij aan de overheidsinkomsten – meer dan de abonnementsbelasting die de beleggingsfondsen opbrengen. Iets minder dan de helft daarvan is afkomstig van de digitalemediasite iTunes. Amazon heeft vorige herfst besloten 180 extra mensen aan te werven, wat het personeelsbestand op 600 brengt.

Ook de Luxemburgse internetinfrastructuur gaat resoluut voorwaarts. Het land beschikt over eigen glasvezelverbindingen naar Parijs, Londen, Brussel, Amsterdam, Frankfurt en Straatsburg. De latentietijd – de tijd die nodig is om gegevens uit te wisselen – bedraagt 3,5 milliseconden van en naar Brussel tot 8 milliseconden van en naar Londen. Luxemburg is met zijn debietsnelheid het meest geavanceerde land van de Europese Unie, na Litouwen. De regering moedigde ook de oprichting van datacentra aan. Het land telt er negentien, waarvan zes van Tier IV-niveau, het nec plus ultra in dat domein. Wereldwijd zijn er amper 33 van zulke centra.

De Luxemburgse overheid voert een beleid dat vriendelijk is voor ondernemers. “Buitenlandse investeerders vinden in Luxemburg een luisterend oor bij de overheid”, zegt Pierre Etienne, de afgevaardigd bestuurder van de Zwitserse bank Pictet & Cie in Luxemburg. “De beslissingstrajecten zijn kort en bedrijven hebben gemakkelijk toegang tot de administratie en zelfs tot de bevoegde minister.” Bovendien zijn de loonkosten er voordelig. Volgens een recente studie van KPMG levert een brutoloon van 3000 euro in België netto 1800 euro op, tegenover 2330 euro in Luxemburg. De patronale bijdrage bedraagt in België 1050 euro, in Luxemburg 408 euro.

Guy Legrand

Lees het volledige artikel deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content