Vakbondsactie voor eerlijke handel in financiële producten

20/04/10 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

Bron: Trends

Enkele tientallen vakbondsleden hebben maandag in gemeenschappelijk front gemanifesteerd voor de gebouwen van de Europese Commissie in Brussel. Ze eisen een "eerlijke handel in financiële producten".

De Belgische actie kadert in een Europees initiatief dat de vakbonden van de financiële sector groepeert. "We willen de overheden en de werkgevers ervoor behoeden in de oude gewoontes te hervallen", zegt Jean-Michel Cappoen van BBTK. Hij doelt daarmee voornamelijk op de exuberante vergoedingen in de banksector. Die liggen volgens verschillende theorieën aan de basis van de economische crisis.

"We zijn niet gekant tegen de variabele vergoeding, maar we moeten vermijden dat werknemers zich verplicht voelen bepaalde resultaten te behalen en hun financiële producten daarom tegen elke prijs aan de man willen brengen", aldus Cappoen.

De vakbonden eisen ook dat het personeel in de financiële sector voldoende wordt opgeleid, zodat ze de details en de risico's kennen van de producten die ze verkopen. Daarnaast ijveren de bonden voor een performant controle-orgaan op Europees niveau.

Lees meer over:

Onze partners