Premie voor werkzoekenden die eigen zaak starten

Philippe Muyters © Belga Image

Minister Muyters heeft voor de premie op kruissnelheid 20,5 miljoen euro beschikbaar.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) werkt aan een premie voor werkzoekenden die een eigen zaak starten. Muyters heeft voor de premie op kruissnelheid 20,5 miljoen euro beschikbaar, zo laat hij zondag weten.

Sprong

Wie vanuit de werkloosheid een eigen zaak begint, verliest vanaf dag één zijn werkloosheidsuitkering en wordt bij de opstart dus meteen geconfronteerd met een inkomensonzekerheid. Cijfers van de VDAB tonen nochtans dat veel werkzoekenden wel ondernemerschapsambities koesteren, maar het aantal werkzoekenden dat uiteindelijk kiest voor een zelfstandige baan, schommelt tussen de twee en drie procent.

Muyters wil de premie doen starten op het moment dat de werkzoekende de sprong waagt en zich inschrijft als zelfstandige in hoofdberoep. ‘Op dat moment is de inkomensonzekerheid het grootst, dus zorgen we ervoor dat de premie dan ook het hoogst zal zijn’, legt de minister uit. ‘Het eerste kwartaal krijgt de werkzoekende elke maand 1.000 euro. Daarna daalt het bedrag elk drie maanden met 100 euro, om na 2 jaar volledig uit te doven.’

Voorwaarden

De premie wordt niet zonder meer toegekend. Van de werkzoekenden wordt een stevig engagement verwacht: ze moeten eerst met succes een ondernemerschapstraject doorlopen. Tijdens de opleiding wordt ook de haalbaarheid van hun businessplan onder de loep genomen.

Uit de VDAB-cijfers blijkt dat het aantal werkzoekenden dat kiest voor een zelfstandige baan vanaf 45 jaar snel begint te dalen. ‘Vanaf 45 jaar zijn er maar weinig mensen die de stap durven zetten’, aldus Muyters. ‘Via deze premie wil ik de drempel verlagen en hen helpen hun droom te verwezenlijken.’

Partner Content