Vertrouwen Belgische ondernemer sterker dan verwacht

24/08/10 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Bron: Trends

Met het vertrouwen van de Belgische ondernemers in de economie gaat het gestaag de goede kant uit, blijkt uit gegevens van de Nationale Bank van België (NBB).

Vertrouwen Belgische ondernemer sterker dan verwacht

© belga

De maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - de indicator die het ondernemersvertrouwen meet - komt in augustus uit op -5,1, een toename tegenover de -6,5 van juli. Analisten geraadpleegd door Bloomberg hielden slechts rekening met een toename tot -6.

Het vertrouwen neemt toe in de vier bedrijfstakken die de barometer meet. De verbetering is het meest opmerkelijk in de bouwsector (van -5,6 naar -3,2), waar zich het hoogste peil sinds midden 2008 aftekent. De verbetering in de bouwsector heeft in de eerste plaats te maken met een gunstiger beoordeling van het orderboekje.

In de verwerkende nijverheid stijgt de indicator van -9,5 naar -8,1, dankzij de gunstige vooruitzichten voor werkgelegenheid. In de dienstverlening aan bedrijven staat de toename van het vertrouwen (van 3,1 naar 4,1) op rekening van verbeterde vraagvooruitzichten. Het toenemende vertrouwen komt er na vier opeenvolgende maanden van terugval. In de handel is de stijging beperkt van 0,8 naar 1,1.

De algemene synthetische afgevlakte curve -die traditioneel de onderliggende conjuncturele trend weerspiegelt- vertoont voor de tweede opeenvolgende maand een neergang.

Lees meer over:

Onze partners