Panama Papers: Fortis hielp duizenden klanten aan offshore-constructies
De bankengroep Fortis, die eind 2008 gered werd met miljarden euro’s belastinggeld en een staatsgarantie, hielp tot dan duizenden rijke klanten bankrekeningen te verbergen achter schermvennootschappen in belastingparadijzen. Dat blijkt uit de Panama Papers.
Dat schrijft Knack, dat zoals De Tijd, MO* en Le Soir, het Belgisch luik van het onderzoek naar de miljoenen documenten die zijn gelekt bij een Panamees advocatenkantoor op zich heeft genomen.
Rijke klanten van over de hele wereld konden bij Fortis terecht om rekeningen op naam te zetten van offshorevennootschappen op de Britse Maagdeneilanden, de Seychellen en het piepkleine eiland Niue. Het vroegere Fortis Intertrust beheerde het offshoresysteem tot aan de val van Fortis eind 2008.
De huidige beursgenoteerde Intertrust NV geeft in een reactie toe dat het tijdens de Fortis-jaren duizenden offshorestructuren moest beheren voor Fortis-bankklanten. Intertrust verhult niet langer dat de praktijken niet deugden, ook al waren de offshorevennootschappen legaal. “Na onze afscheiding van Fortis in 2009 hebben we bewust 98 procent van de Fortis-klanten waarvoor we de offshorestructuren moesten beheren, de deur gewezen. Het strookte niet langer met de hogere normen die we wilden nastreven”, aldus een woordvoerder.
KBC en Bank Degroof
Eerder raakte al bekend dat Dexia in de Panama Papers opduikt, en ook KBC en Bank Degroof komen voor in de documenten. Bij KBC gaat het vooral over KBL European Private Bankers, tot 2012 de privatebankingpoot van de bank, die offshorepraktijken regelde in Zwitserland, Monaco en het Verenigd Koninkrijk.
KBC meldt in een reactie dat de groep “vandaag een heel duidelijk beleid hanteert” en niet betrokkken is bij het opzetten van schermvennootschappen.
Daarnaast ontdekten de journalisten e-mails van een medewerker van Bank Degroof over schermvennootschappen in Panama, op de Britse Maagdeneilanden, Niue en de Bahama’s. In een reactie benadrukt Bank Degroof Petercam dat het “steeds de algemene politiek is geweest om advies en diensten te verlenen conform de lokale, Europese en internationale wetgeving”.
(Belga/RR)
Panama Papers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier