Ook politie wist van Panamaroute Dexia
Ook de centrale antifraudedienst van de politie kreeg al in 2011 aanwijzingen over de “Panamaroute” die Dexia via zijn Luxemburgse bank organiseerde. Dat blijkt uit het interne onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie naar een aanwijzing die de BBI zelf al in 2009 kreeg.
Een klant van Dexia Banque Internationale à Luxembourg meldde in 2009 dat hij zijn bankrekening mocht verbergen achter een Panamese schermvennootschap. De centrale antifraudedienst kreeg die info ook doorgespeeld via de BBI-directeur van Gent op 3 februari 2011. Dat schrijft De Tijd, die samen met Le Soir, MO* en Knack het Belgische luik van de Panama Papers onderzocht.
In het verslag van het BBI-onderzoek staat ook dat de BBI van Gent behalve een aanwijzing over de Dexia-route ook aanwijzingen had over het verbergen van rekeningen van Belgen achter offshoreschermvennootschappen bij BNP Paribas in Zwitserland en in Singapore, en bij Van Lanschot Bankiers in Zwitserland.
Toch besluit de BBI dat niets verkeerd liep. De BBI van Gent is nooit tegengehouden om de Dexia-route te onderzoeken, luidt het. Bovendien was er alleen een aanwijzing over Dexia in Luxemburg en geen spoor naar Dexia België.
Belfius, de vroegere Dexia Bank België, liet gisteren in de Panama Paper-commissie in de Kamer ook weten dat het vorig jaar de relatie met 666 klanten om fiscale of ethische redenen heeft stopgezet. Nog eens 195 potentiële klanten werden in hetzelfde verband geweigerd.
In diezelfde commissie benadrukte ING dat “het op geen enkele manier” wil meewerken aan offshore-constructies om belastingen te ontwijken. De bank hanteert naar eigen zeggen een erg streng beleid. ING gaf weliswaar geen klantencijfers prijs. De twee andere grootbanken, BNP Paribas Fortis en KBC, moeten volgende week voor de commissie verschijnen.
(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier