Macro-economie & beleid Ivan Van de Cloot (Merito): 'Belangengroepen proberen de subsidiestromen onder de motorkap te houden. Wij halen ze eruit'
Macro-economie & beleid Het probleem van ons consumptiefederalisme: de federale overheid betaalt, de regio’s geven uit
Macro-economie & beleid Update Akkoord over begrotingscontrole, geplande verhoging minimumuitkering wordt geschrapt: econoom Ivan Van de Cloot wikt en weegt (video)
Inspiratie Inspiratie ‘32 procent werkt minstens drie dagen per week thuis', maar wie betaalt de internetfactuur? We zijn nog nooit zo afhankelijk geweest van smartphones en technologie, maar tegelijk is er een digitale moeheid in ons land. Dat is de conclusie van het jaarlijkse Digimeteronderzoek van Imec, dat de relatie onderzoekt tussen de Vlaming en technologie. Telewerken is een blijver, maar heel wat werknemers kunnen de bijbehorende extra kosten niet dragen.
Nieuws Nieuws Testaankoop: 'Voedingscrisis is compleet', kan een anti-inflatiemaand ons redden? Volgens een berekening van Testaankoop is een gevulde winkelkar gemiddeld 19,76 procent duurder geworden vergeleken met een jaar eerder. “Met zulke cijfers kunnen we niet anders dan spreken van een voedingscrisis”, aldus een woordvoerder Testaankoop. De consumentenorganisatie pleit voor maatregelen om burgers te beschermen tegen de stijgende inflatie. Het idee van een anti-inflatiemaand weerklinkt, naar Frans voorbeeld. Zit daar ook iets in of dreigt daarmee een nieuwe financiële kater voor de federale overheid?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: minder subsidies en meer fiscale autonomie, graag De Vlaamse regering deelt jaarlijks 17,751 miljard euro aan subsidies uit. Dat leert de vorig jaar opgerichte subsidiedatabank. Het bedrag is hoger dan verwacht. Experts pleiten voor een kerntakendebat om de subsidies omlaag te krijgen. Daarnaast kan een regionale vennootschapsbelasting een transparanter alternatief zijn voor de steun aan bedrijven.