Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sterke groei uitkeringen komt onder druk De vakbonden vragen dat de regering in lopende zaken 1 miljard euro vrijmaakt voor de stijging van de uitkeringen in 2025-2026. De werkgevers willen de evolutie van de uitkeringen dan weer koppelen aan het loonoverleg. En aan de federale formatietafel is te horen dat de uitkeringen in de toekomst sowieso minder sterk zullen toenemen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Minister Zuhal Demir schrapt doelgroepvermindering voor werknemers ouder dan 62 Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) schrapt, drie jaar vroeger dan gepland, de doelgroepvermindering voor werkgevers die oudere werknemers aan de slag houden.
Opinie | Danny Van Assche Opinie | Danny Van Assche ‘Wapen kmo’s tegen de gevolgen van de Europese CSRD-richtlijn’ Vanuit verschillende hoeken wordt opgeroepen om de Europese CSRD-richtlijn, die een duurzaamheidsrapportering oplegt, heel snel om te zetten. Dat is in het belang van de ondernemingen die geviseerd worden door die wetgeving en waarop een controleplicht rust. Het ITAA, dat de accountants en de belastingadviseurs verenigt, en UNIZO roepen op die richtlijn niet om te zetten zonder ook maatregelen te nemen die de kmo’s wapenen tegen de gevolgen ervan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Werkgeversorganisaties tevreden dat er een akkoord ligt: ‘Nu voluit gaan voor economie’ en ‘het afbouwen van de reglementitis’ De werkgeversorganisaties Voka, Fedustria en Unizo vinden het een goede zaak dat er een akkoord gekomen is over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Die moet nu ‘voluit gaan voor economie, industrie en arbeidsmarkt’, aldus Voka zaterdag in een eerste reactie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kmo’s bezorgd over economie na einde licht herstel Na twee kwartalen van herstel tonen Vlaamse kmo's zich opnieuw pessimistischer over het economische klimaat, volgens de nieuwste barometer van Unizo.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Morrelen aan de index: netto-indexering en duurzaamheidsindex liggen op de onderhandelingstafel Om loonkostenontsporingen te beperken, denkt federaal formateur Bart De Wever (N-VA) aan een indexering van de nettolonen in plaats van de brutolonen. Een andere optie is een duurzaamheidsindex, waarbij volatiele energieprijzen minder impact hebben op de automatische loonindexering. Dat moet de concurrentiekracht van de ondernemingen stutten. Al zijn er nog andere wegen om dat te bereiken. Een overzicht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wordt het werkgevers te moeilijk gemaakt om mensen te ontslaan? 3 stellingen over ontslagbescherming in België Er zijn in ons land 26 regels waarop werknemers zich kunnen beroepen tegen ontslag. Wat zijn die regels en hoe worden ze onderbouwd? We legden een aantal stellingen over ontslagbescherming voor aan professor Alexander De Becker (UGent), Unizo-topman Danny Van Assche en Filip Tilleman, een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.
Consumeren Consumeren Kinderen kosten kwart meer dan 5 jaar geleden: organisaties vragen indexatie van Groeipakket Onlangs werd de spilindex overschreden. De lonen van overheidspersoneel, uitkeringen en pensioenen gaan daardoor omhoog. Sinds 2020 geldt dat niet langer voor het Groeipakket, de voormalige kinderbijslag. Organisaties trekken aan de alarmbel. "De kinderbijslag dekt in een aantal gevallen nog maar 20 procent van de minimale kosten voor kinderen."
Ondernemen Ondernemen Unizo pleit voor meer soepele flexi-jobs en overuren Unizo trekt het debat over de versterking van de koopkracht open. De kmo- en zelfstandigenorganisatie pleit voor een uitbreiding van het systeem van flexi-jobs naar alle sectoren en wil dat flexi-jobbers meer kunnen verdienen in een jaar. Daarnaast moet het systeem van overuren versoepeld en vereenvoudigd worden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: splitsing werkloosheidsbeleid wordt onvermijdelijk In Vlaanderen wordt één op de negen werklozen bestraft omdat hij of zij te weinig inspanningen levert om werk te zoeken. In Wallonië is dat 1 op 57 en in Brussel 1 op 154, leert het RVA-jaarverslag. Die regionale verschillen zijn onhoudbaar en koren op de molen van de voorstanders van een splitsing van het werkloosheidsstelsel. Of toch minstens van de budgetten.
Nieuws Nieuws Vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift: aantal onderneemsters op vijf jaar met 21 procent gestegen Het aantal onderneemsters is de afgelopen vijf jaar met een vijfde (21 procent) gestegen, meldt Unizo. Voor de derde keer organiseert het ondernemersnetwerk op 6 maart de 'Dag van de Vrouwelijke Ondernemer'. Het doel: straffe vrouwelijke ondernemers in de kijker zetten. Dat is nodig, want hoewel het aantal vrouwelijke ondernemers jaar na jaar stijgt, blijven ze in de minderheid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Zelfstandige ondernemers waren nog nooit zo tevreden over hun job Meer dan de helft van de zelfstandige ondernemers in Vlaanderen zegt een werkbare job zonder knelpunten te hebben. Dat blijkt uit de zesde werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Nooit eerder sinds het begin van die bevragingen lag dat aantal zo hoog.
Inspiratie Inspiratie Dag van de Ondernemer focust op innovatie Ondernemend Vlaanderen viert vandaag de Dag van de Ondernemer. De tiende editie staat in het teken van 'innovatie', zo meldt initiatiefnemer Unizo in een persbericht.
Nieuws Nieuws Update Zal dit nieuwe stikstofakkoord wel standhouden? De eerste reacties Overzicht: reacties van experts, belangenorganisaties en de politieke oppositie op het nieuwe stikstofakkoord dat maandagnacht bereikt werd door de Vlaamse regering.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Maakt de Belgische arbeidsmarkt een inhaalbeweging? 'We zitten nu in dezelfde situatie als Nederland 30 jaar geleden' Vorig jaar steeg de Belgische werkzaamheidsgraad naar bijna 72 procent en groeide het aantal Belgen in flexibele vormen van werk sterk, leert een analyse van de kmo-organisatie Unizo. Toch blijft ons land nog altijd achter op onze buurlanden. “Werkloosheidsvallen en onbeperkte werkloosheidsuitkeringen blijven hinderpalen”, zegt Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van Unizo.
Nieuws Nieuws Update Werkgevers ook voor tweede maand ziekte van werknemers laten betalen: felle kritiek op voorstel Frank Vandenbroucke Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorstel klaar om ook de tweede maand ziekte van werknemers bij de werkgevers te leggen. De opbrengst wil hij naar de bedrijven laten terugvloeien via een algemene verlaging van de patronale bijdragen en naar een sterkere prikkel om zieken opnieuw aan te werven. Dat schrijft De Tijd donderdag. Werkgeversorganisaties schieten het voorstel af.
Magazine Magazine Unizo-topman Danny Van Assche: ‘De zelfstandigen en kmo’s kunnen niet alles blijven trekken’ Unizo-topman Danny Van Assche is niet gediend van de poging van de vakbonden om het sociaal conflict bij Delhaize te exporteren naar de rest van de retailsector. En hij waarschuwt voor de dalende marges bij de kmo’s: “Zij kunnen de gestegen kosten minder doorrekenen dan grote bedrijven.”
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Zelfstandige werkgevers minderwaardige werkgevers? 1,16 miljoen Belgen kunnen niet verkeerd zitten' De werkgeversorganisatie Unizo en de grootste kmo-sectoren hekelen in deze vrije tribune dat in de ongerustheid over Delhaize de zelfstandige werkgevers het mikpunt zijn geworden van die frustraties.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid 'Slechts winst bij 4 op 10 webshops': hoe overleven in het Belgische e-commercemoeras? Een nieuw rapport van Unizo schetst een somber beeld van de Vlaamse e-commerceactiviteiten. Slechts vier op de tien handelaars halen winst uit hun webshop. Voor de overgrote meerderheid (59%) is de webshop slechts een uithangbord van hun fysieke winkel. Waar loopt het mis voor onze winkels? Een e-commerce-expert analyseert de case van een kleine Vlaamse boetiek die worstelt met haar webshop.