Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister-president Matthias Diependaele: ‘We hebben de bedrijven te veel regeltjes opgelegd’ Werkgeversorganisaties zullen zelf Vlaamse regels kunnen aanwijzen die zij geschrapt of bijgestuurd willen zien. "Van de kleine bakkerij om de hoek tot het grote BASF in Antwerpen: voor elk bedrijf in Vlaanderen willen we het ondernemerskader herstellen", zegt Vlaams minister-president en minister van Economie en Industrie Matthias Diependaele (N-VA).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Belgische ambtenarenpensioenen zijn een historische scheefgroei Op de tafel van federale formatiegesprekken ligt een reeks hervormingen van de royale ambtenarenpensioenen. Die leggen een zwaar beslag op de overheidsfinanciën. De vakbonden repliceren dat de overheidspensioenen het voorbije decennium al flink zijn hervormd. Dat klopt, maar het historische onevenwicht van veel hogere pensioenen en kortere loopbanen dan bij werknemers en zelfstandigen is nog altijd niet weggewerkt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steeds meer werknemers krijgen bedrijfswagen, ondanks alle kritiek en maatregelen: 'Schaf tankkaart af' Ondanks kritiek, wijzigingen aan de fiscaliteit en de opmars van de elektrische leasefiets, stijgt het aantal bedrijfswagens in België onafgebroken. Bijna 15 procent van de werknemers heeft nu een salarisauto, meer dan een verdubbeling tegenover 2007.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wil Bart De Wever echt Belgisch premier worden? Jan De Meulemeester: ‘De Vlaamse leeuw zal zichzelf moeten temmen’ De koning heeft Bart De Wever (N-VA) opnieuw twee weken extra gegeven als formateur van een nieuwe federale regering. Hij zit opnieuw op het spoor van een Arizona-coalitie, nu Vooruit-voorzitter Conner Rousseau weer mee wil onderhandelen. Stel dat die formatie eindelijk zou landen, dan is De Wever meteen ook de gedoodverfde premier. Maar als burgemeester van Antwerpen én voorzitter van een Vlaams-nationalistische partij: wil hij wel écht de Belgische premier worden?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sterke groei uitkeringen komt onder druk De vakbonden vragen dat de regering in lopende zaken 1 miljard euro vrijmaakt voor de stijging van de uitkeringen in 2025-2026. De werkgevers willen de evolutie van de uitkeringen dan weer koppelen aan het loonoverleg. En aan de federale formatietafel is te horen dat de uitkeringen in de toekomst sowieso minder sterk zullen toenemen.
Consumeren Consumeren Energiecontracten vergelijken is soms moeilijk: een basiscontract kan verwarring vermijden De federale energiewaakhond CREG wil voor energie een basiscontract invoeren. Zo’n ondubbelzinnig standaardproduct moet energiecontracten vergelijken voor consumenten makkelijker maken.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey ‘Het succes van Conner Rousseau is fragieler dan gedacht’ Rousseau heeft zijn troepen niet volledig in de hand. Zijn halsstarrige houding aan de federale onderhandelingstafel verbergt dat.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: 50 procenttarief in personenbelasting is een aberratie Conner Rousseau (Vooruit) kan zich nog altijd niet vinden in de supernota van formateur Bart De Wever (N-VA). Vreemd, want er zit een maatregel in die een socialist prima zou moeten vinden: de afschaffing van de hoogste schijf van 50 procent in de personenbelasting. Dat zou meer dan welkom zijn, want wie iets minder dan 3.500 euro bruto in de maand verdient – niet eens het mediaanloon – wordt al tegen dat hoogste tarief belast.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jan De Meulemeester over emoties in de politiek: 'Het politieke probleem van Filip Watteeuw is de politicus Watteeuw zelf' In de dagelijkse podcast Z7op7 blikt Head of Business News Jan De Meulemeester elke vrijdag op de politiek. Lees hier reeds zijn analyse over het belang van persoonlijke relaties in de politiek, naar aanleiding van de coalitievorming in Gent.
Opinie | Philippe Renier Opinie | Philippe Renier Wordt Arizona de killer van de managementvennootschap? Een hervorming van de fiscaliteit is noodzakelijk. Maar rechtszekerheid heeft ook zijn rechten. En die ontbreekt in de supernota van Bart De Wever.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Spanningen tussen MR en Vooruit zorgen voor impasse in Arizona-formatie De federale onderhandelingen tussen de vijf Arizona-partijen - N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V - zijn woensdagnacht opnieuw zonder akkoord geëindigd. Na een hele dag van bilaterale gesprekken konden de onderhandelaars, die pas rond middernacht plenair bijeenkwamen, geen doorbraak forceren. Wat er precies misliep, blijft onduidelijk, maar bronnen melden dat er weinig vooruitgang werd geboekt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Morrelen aan de index: netto-indexering en duurzaamheidsindex liggen op de onderhandelingstafel Om loonkostenontsporingen te beperken, denkt federaal formateur Bart De Wever (N-VA) aan een indexering van de nettolonen in plaats van de brutolonen. Een andere optie is een duurzaamheidsindex, waarbij volatiele energieprijzen minder impact hebben op de automatische loonindexering. Dat moet de concurrentiekracht van de ondernemingen stutten. Al zijn er nog andere wegen om dat te bereiken. Een overzicht.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Uitgavennorm verdient meer aandacht van de regeringsonderhandelaars' Naar goede gewoonte lekken partijen details over de formatie naar de pers. Het blijft echter wachten op informatie over de manier waarop de volgende regering die uitgavennorm denkt te halen.
Nieuws Nieuws De balans: fiscaal alarm voor kmo’s Vooruit en Les Engagés hebben kritiek op de nota-De Wever, omdat die de beleggers en de bedrijven niet genoeg zou aanspreken in de zoektocht naar middelen om de begroting te saneren. Nochtans komen die met de voorstellen nu al in het vizier. Niet zozeer via de meerwaardebelasting, wel omdat een nieuwe roerende voorheffing van 25 procent in de plaats kan komen van gunsttarieven voor kmo’s en zelfstandigen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Het verzet tegen de 'nota-De Wever' doet wenkbrauwen fronsen, er is geen weg terug' Langere loopbanen, een hervorming van het ambtenarenpensioen, een bijgestuurde index, de activering langdurig zieken, een meer gestroomlijnde vermogensfiscaliteit… In de nieuwste nota-De Wever staan de hervormingen die het IMF en de OESO bepleiten en die de Europese Commissie eist. Wat ook de samenstelling van de volgende federale regering is, deze nota vormt de basis van elk federaal regeerakkoord.
Nieuws Nieuws Update Voka trekt positie van Antwerpse havenbaas Jacques Vandermeiren in twijfel De Port of Antwerp-Bruges gaat in overleg met de aandeelhouders en de verschillende stakeholders, na een uitgelekte brandbrief van werkgeversorganisatie Voka Antwerpen-Waasland over haven-CEO Jacques Vandermeiren. Dat laat de haven woensdagnamiddag weten.
Opinie | Daan Killemaes Opinie | Daan Killemaes 'België moet op zoek naar nieuwe nucleaire partners' Dansen met Engie biedt geen structurele oplossing meer. Ga op zoek naar andere partners die wél willen investeren in kernenergie van de volgende generatie
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Vlaams industriebeleid moet prioriteit worden In Vlaanderen daalde het aandeel van de industrie in twintig jaar tijd van 25 naar 20 procent van het bbp. In bepaalde regio’s, zoals Limburg, bedraagt de daling zelfs 10 procentpunt. Er is nood aan een doortastend industriebeleid, stellen werkgeversorganisaties. Dat wordt grotendeels een taak van de volgende Vlaamse regering, meer nog dan voor de nieuwe federale coalitie.
Ondernemen Ondernemen André Bouffioux leidt Waalse kmo Teconex: ‘De jongeren zijn het politieke beleid hier kotsbeu’ Vlaanderen mag verbaasd opkijken van de politieke aardverschuiving in Wallonië, voor ondernemers in Wallonië is de afstraffing van de PS en de keuze voor een centrumrechtse coalitie van de MR en Les Engagés geen verrassing. "De werkende jonge generaties in Wallonië zijn het cliëntelisme, het profitariaat en de graaicultuur kotsbeu. Ze beseffen dat zij de rekening betalen", zegt André Bouffioux, CEO van de Waalse kmo Teconex.
Nieuws Nieuws ‘Informateur Bart De Wever krijgt deze week een regeerakkoord van Europa’ Met de dieprode begrotingscijfers is er geen ontkomen aan: woensdag belandt België op het begrotingsstrafbankje van Europa. Concreet moet België tegen het najaar een geloofwaardig begrotingstraject uitstippelen, gebaseerd op hervormingen en beheersing van de uitgaven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: afspiegelingscoalities zijn economische noodzaak Dat de federale regering en de regionale regeringen straks wellicht dezelfde samenstelling hebben, is een goede zaak. Een sanering van de overheidsfinanciën zal in samenwerking met de deelstaten gebeuren. En voor het stimuleren van de economische groei met meer banen en een ondernemingsvriendelijk klimaat moeten zowel de federale als de deelregeringen een tandje bijsteken.
Opinie | Bram De Ridder Opinie | Bram De Ridder 'Geen toekomstplan zonder historische basis, en net daar schort het in België aan' Niet toevallig is Bart De Wever opnieuw de grote overwinnaar van de verkiezingen, een historicus die bewust ingaat tegen de Belgische schroom om vanuit het verleden vooruit te kijken, schrijft historicus Bram De Ridder. Hij reageert op de column van Peter De Keyzer.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'De kiezer koos voor hervormen en besparen' We staren ons blind op verkiezingsresultaten, maar inhoudelijk zullen onze Vlaamse en federale verkozenen slechts weinig van hun beloftes kunnen waarmaken. De reden: de Europese strafbank wacht. Behalve hervormen en besparen zal niet veel kunnen gebeuren, maar laat de kiezer nu net daarvoor zijn voorkeur uitgesproken hebben. Eerst en vooral: de nieuwste begrotingsregels van Europa …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans van de verkiezingen: en plots lijkt centrumrechts opnieuw mogelijk Met het Vlaamse marktleiderschap voor N-VA en een centrumrechtse meerderheid in Wallonië is het resultaat van de federale verkiezingen minder verdeeld dan gedacht. Terwijl veel waarnemers een beweging richting de extremen hadden verwacht, lijkt onverwachts een zo goed als centrumrechtse meerderheid te ontstaan. Al is dat geen garantie op een snelle regeringsvorming.
Video | Nieuws Video | Nieuws Zal Bart De Wever het Vlaams Belang als politiek breekijzer gebruiken? “Bart De Wever is al 20 jaar partijvoorzitter en zijn politieke missie is minstens het land in een andere politieke plooi te leggen, maar tot nader order is hij daar niet in geslaagd”, zeggen Jan De Meulemeester en Bert Bultinck in de Trends Talk-special over de verkiezingen. Zijn dit voor de N-VA-voorzitter de verkiezingen van de allerlaatste kans?
Video | Nieuws Video | Nieuws Bert Bultinck en Jan De Meulemeester: 'Steeds meer consensus om grote vermogens extra te belasten' “De kans dat de volgende regering een maatregel invoert die ‘miljonairstaks’ zal heten, is bijna nihil. Maar evenzeer is de kans zeer klein dat aan de grootste vermogens niet iets extra zal worden gevraagd.” Die analyse maken Bert Bultinck (Knack) en Jan De Meulemeester (Trends-Kanaal Z) in een Trends Talk-special over de verkiezingen. “Vermogensbelasting was ooit een exclusief links thema. Nu is het mainstream geworden.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘25 jaar liberalen aan de macht en we hebben de hoogste belastingen van Europa’: het Grote Voorzittersdebat over economie In het Grote Voorzittersdebat van Trends-Kanaal Z en Knack kruisten de vertegenwoordigers van verschillende, soms diametraal tegenovergestelde sociaal-economische visies de degens. "Het doelpubliek van de PS - de leefloners, de inactieven - is ruim gediend, u heeft het uwe in de steek gelaten. Niet de lonen zijn gestegen, wel de belastingen op de lonen.”
Video | Nieuws Video | Nieuws Herbekijk hier het Grote Voorzittersdebat van Trends-Kanaal Z en Knack Trends, Kanaal Z en Knack brachten op dinsdag 27 februari de zeven Vlaamse partijvoorzitters samen voor een exclusief debat in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. Herbekijk hierboven het volledige debat.
Nieuws Nieuws Exclusieve politieke peiling van De Zondag: 'Populariteit Conner Rousseau keldert, Bart De Wever staat sterker' Uit een nieuwe peiling uitgevoerd door Kantar in opdracht van Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances, De Zondag, Krant van West-Vlaanderen en Kanaal Z blijkt dat 20 procent van de Vlamingen wil dat Bart De Wever (N-VA) premier wordt. Toch is er ook veel weerstand tegen een Vlaams-nationalistische premier.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey Na week van boerenprotest en dreigende sluiting Audi Vorst: 'De kiescampagne is eindelijk gekaapt door de juiste thema's' 'Misschien moeten we hopen dat de nare week van boerenprotesten en een dreigende sluiting van Audi Brussels het beste is wat ons kon overkomen', schrijft co-hoofdredacteur ad interim Stijn Fockedey. 'Het zorgt ervoor dat de politieke campagne weer gaat over de zaken die er echt toe doen.'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Van 167 miljard naar 19 miljard euro: hoe de federale overheid financieel wordt uitgekleed Van de 167 miljard euro die bij de federale overheid binnenkomt, houdt ze amper 11 procent over om haar kerntaken te betalen. De rest van de middelen schrijft de federale regering over naar andere gegadigden, zoals de deelstaten en de sociale zekerheid. Geen wonder dat de federale overheid ruim 17 miljard euro tekort komt. Zonder een herziening van de geldstromen tussen de overheden valt de federale begroting niet meer te redden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 3.171.537.417 euro per jaar en toch niet efficiënt genoeg: de Belgische politie doorgelicht Historisch scheefgegroeid, met een verouderde structuur waarin burgemeesters gretig hun lokale machtsbasis uitbouwen. De Belgische politie werkt niet goed. Een overheveling naar de gewesten kan soelaas bieden. “Maar de burgemeesters zullen hun machtsbasis niet zonder slag of stoot afstaan.”
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'De beste willen zijn, is geen vieze gedachte' We moeten niet wachten op de politiek. De economische richting ligt sinds de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne al vast, zegt Stijn Fockedey.
Nieuws Nieuws Bart De Wever: 'Guy Verhofstadt was gewoon een bedrieger, Alexander De Croo gaat daar nog ver over' N-VA-voorzitter Bart De Wever wil met de campagne ‘Voor Vlaamse Welvaart’ volgend jaar voldoende kiezers overtuigen om een confederale deal op tafel te kunnen leggen, zegt hij in een uitgebreid gesprek met Trends. Lees een uittreksel.
Nieuws Nieuws Bart De Wever: ‘Ik geloof niet meer in federale hervormingen. Ik doe daar niet meer aan mee’ In een uitgebreid exclusief interview met Trends zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij niet meer in het federale niveau gelooft. “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exclusief interview met Bart De Wever: 'België kan wat Singapore kan, maar dan moeten de PS, Ecolo en de PTB ophouden te bestaan' “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden. Ik wil heel duidelijk aan uw lezer en aan de kiezer zeggen: ik doe daar niet meer aan mee”, zegt Bart De Wever in de aanloop naar de verkiezingen van 2024. De voorzitter van N-VA wil met de campagne ‘Voor Vlaamse Welvaart’ voldoende kiezers overtuigen om een confederale deal op tafel te kunnen leggen. “Ik word niet vrolijk van de economische vooruitzichten. Premier Alexander De Croo betaalt zijn carrière met de welvaart van Vlaanderen.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Balans van de week: Vlaanderen lijkt op Nederland, maar is geen kopie Politieke analisten voorspellen dat de electorale zege van Geert Wilders in Nederland straks bij ons een vervolg krijgt. Het Vlaams Belang zal inderdaad sterk scoren in de verkiezingen van 2024. Maar je kunt niet zomaar een gelijkheidsteken plaatsen tussen het succes van radicaal-rechts bij de noorderburen en in Vlaanderen.
Column | Zelfa Madhloum Column | Zelfa Madhloum 'Alleen een nieuw project kan het geloof in de politiek herstellen' Over een dik half jaar staan de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op de agenda. Laten we even een toertje maken langs het brede politieke centrum in Vlaanderen vandaag.
Opinie Opinie Balans van de week: En plots staat Jan Jambon voor 'rustige vastheid’ Met het definitieve stikstofakkoord haalt Vlaams minister-president Jan Jambon toch nog een laatste trofee binnen. De N-VA schuift hem nu zelfs naar voren als kandidaat voor een tweede periode als Vlaams minister-president, ook al kreeg hij heel de legislatuur veel kritiek. Het lijkt erop dat de Vlaams-nationalisten een campagne willen voeren onder het motto ‘geen avonturen’ of ‘de rustige vastheid’ die de christendemocraten zo dierbaar was.
Nieuws Nieuws Update Zal dit nieuwe stikstofakkoord wel standhouden? De eerste reacties Overzicht: reacties van experts, belangenorganisaties en de politieke oppositie op het nieuwe stikstofakkoord dat maandagnacht bereikt werd door de Vlaamse regering.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'Straks voeden we alleen ego’s en niet meer het debat' De egocratie is overal, zegt Julien De Wit. De boodschapper werd belangrijker dan de boodschap zelf.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'De problemen van hun reizigers zien De Lijn en NMBS niet'
Video | Nieuws Video | Nieuws Update VILT: '7.000 van de 8.000 Vlaamse veebedrijven krijgen met dit stikstofdecreet geen nieuwe vergunning' Volgens VILT, het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw, maakt het voorstel van stikstofdecreet dat N-VA en Open Vld hebben ingediend in het Vlaams Parlement hernieuwingen van vergunningen van Vlaamse veebedrijven onmogelijk. “Ook alle bijhorende bedrijven zoals de veevoedersector, stallenbouw en vleesverwerkers zullen zwaar getroffen worden”, klinkt het.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: enkel de kiezer beslist over politieke herverkaveling N-VA-voorzitter Bart De Wever droomt van een alliantie met de rechterflank van cd&v en Open Vld. Hij is van plan daar de komende maanden gesprekken over te voeren met mensen uit de twee partijen. Het resultaat van die uitspraak is vooral dat cd&v en Open Vld zich wat sterker profileren richting de verkiezingen van 2024. Een herverkaveling is niet uitgesloten, maar pas nadat de kiezer de kaarten heeft geschud.
Nieuws Nieuws Oppositie keurt pensioenakkoord af: 'Dit zegt veel over de prioriteiten' Vanuit de oppositie hebben N-VA en PVDA al scherp uitgehaald naar het pensioenakkoord dat het kernkabinet maandagochtend aankondigde. N-VA, de grootste oppositiepartij, gelooft niet dat het akkoord de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel zal verbeteren.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Het stikstofdossier vat de aanpak van deze Vlaamse regering goed samen: te veel fouten en half werk' Als regering van de sterkste regio kon de regering-Jambon veel beter doen, ook in andere dossiers, schrijft Alain Mouton.