Myrte De Decker

‘Gent heeft vruchtbare grond voor tech, maar die in de rest van Vlaanderen is minstens even lucratief’

Myrte De Decker redacteur Trends

Intussen heeft vrijwel elke provincie een technologiehub, schrijft Myrte De Decker.

Met het Wintercircus als tempel heeft Gent zich tot de onbetwiste technologiehoofdstad van Vlaanderen gekroond. De start-ups springen er als paddenstoelen uit de grond. De zaai- en groeikapitaalrondes volgen razendsnel. De kers op de taart was een plaatsje in de top twintig van de Density Leaders-categorie van het databureau Dealroom. Die rangschikking meet de innovatiekracht van ecosystemen in verhouding tot het inwonersaantal van een stad. Het vliegwiel in de Arteveldestad is vertrokken.

Daardoor wordt de rest van Vlaanderen soms vergeten. Nochtans werden enkele van de grootste kapitaalrondes in de eerste jaarhelft buiten Gent gerealiseerd. Het Leuvense biotechbedrijf Augustine Therapeutics haalde ruim 77 miljoen euro op, de Antwerpse slimmelampenmaker Nobi kon rekenen op een injectie van 35 miljoen euro en de Leuvense chipbelofte Swave Photonics kon 27 miljoen euro bijschrijven op zijn rekening.

Ook bedrijven die het op eigen houtje doen, zijn niet uit Gentse grond opgeschoten. Het softwarebedrijf Lansweeper werd opgericht in Dendermonde, tot het daar uit zijn voegen barstte en naar Merelbeke verkaste. De oordopjesmaker Loop Earplugs verovert de wereld dan weer vanuit Antwerpen.

Intussen heeft vrijwel elke provincie een technologiehub. Limburgse techondernemers kunnen terecht op de Corda Campus in Hasselt. Antwerpse innovatoren verenigen zich in The Beacon, de Brabantse in Leuven MindGate, en de West-Vlaamse in het Kortrijkse Hangar K.

Gent heeft vruchtbare grond voor het technologische ecosysteem, maar die in de rest van Vlaanderen is minstens even lucratief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content