Jozef Vangelder

‘Het wegkwijnende Europa kan een Afrikaanse stroomstoot goed gebruiken’

Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Afrika heeft nood aan investeringen in onderwijs, infrastructuur, energievoorzieningen en werkende instellingen. Hopelijk ziet Europa de kansen.

De Britse regering wil dit jaar nog duizenden asielzoekers naar Rwanda overvliegen, een maatregel waarmee premier Rishi Sunak stemmen hoopt te winnen voor zijn Conservatieve Partij. Zo is het stereotiepe beeld van Afrika nog maar eens bevestigd: een onherbergzaam oord waarin je ongewenst volk kunt wegstoppen.

Oorlogen, honger, corrupte regimes: de miserie in Afrika is reëel. In de recente burgeroorlog in de Ethiopische regio Tigray zijn naar schatting driekwart miljoen mensen gedood, meer dan in de Oekraïense oorlog. Het continent lijkt geen plek om een toekomst op te bouwen.

Nochtans ligt de toekomst van de wereld in Afrika. Het werelddeel heeft niet alleen rijkelijke grondstoffenreserves, een groot landbouwareaal en enorme mogelijkheden voor duurzame energie via waterkracht of zon. Afrika heeft ook wat veel andere werelddelen moeten missen: een kerngezonde bevolkingspiramide. In het blad Foreign Affairs wijzen Jack Goldstone en John May van de George Mason University erop dat de Afrikaanse jeugd in de komende jaren 98 procent zal uitmaken van de netto-aangroei van de wereldwijde beroepsbevolking. “Young Africans can create a global boom“, aldus de proffen. Want door de vergrijzing is de rol van China als groeimotor van de wereld uitgespeeld, en ook in India maakt het geboortecijfer een diepe duik.

Om de overvloed aan mensenhanden productief in te zetten, heeft Afrika nood aan investeringen in onderwijs, infrastructuur, energievoorzieningen en werkende instellingen. Hopelijk ziet Europa de kansen. Vorige week was koning Filip in Namibië om er Belgische investeringen in groene waterstof in te huldigen. We moeten geen asielzoekers naar Afrika sturen, maar economische en maatschappelijke bruggen slaan met het springlevende continent. Het wegkwijnende Europa kan een Afrikaanse stroomstoot goed gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content