Vrije Tribune
‘Extreem weer en cyberaanvallen stoppen niet aan de landsgrenzen: harmoniseer het solidariteitsmechanisme op Europees niveau’
De komende Europese verkiezingen zijn een unieke kans om onze medeburgers een solidariteitssysteem voor te stellen dat hen beschermt tegen natuurrampen, zeggen de CEO’s van de verzekeraars Ethias (België), Covéa (Frankrijk) en Unipol (Italië) in deze vrije tribune.
Europa wordt vandaag geconfronteerd met een groeiend aantal risico’s die zwaar wegen op de groeidynamiek en op het vertrouwen van haar burgers. Geopolitieke risico’s, zoals het conflict in het oosten van het continent en de dramatische gevolgen ervan, nieuwe risico’s, zoals cybercriminaliteit, toenemende natuurrampen en hun impact. En alle bevolkingsgroepen en alle economische sectoren zijn betrokken. De landbouwsector heeft te lijden onder de klimaatrisico’s en onder de hogere grondstoffenkosten die de consumenten vervolgens voelen. De extreme klimaatgebeurtenissen treffen ook de particulieren die woningen, voertuigen of andere goederen bezitten, en de bedrijven die hun activiteiten vaak moeten onderbreken tot gebouwen en machines hersteld zijn na schade door steeds frequentere natuurrampen.
Het antwoord op de behoefte aan risicobescherming ontstond net in de Europese landen en is al bijna zes eeuwen lang gebaseerd op het solidariteitsprincipe. Het is de kern van het verzekeringsmodel. Die basisregel van onze sector houdt in dat we zoveel mogelijk mensen verzekeren tegen een risico dat slechts een minderheid treft. Op die manier beschermen we iedereen optimaal en verlagen we de kosten voor ieder individu. Onze regeringen hanteerden het solidariteitsprincipe bij de aanpak van de covidcrisis.
Als grote Europese mutualistisch geïnspireerde organisaties zeggen wij daarom vandaag: wat we gisteren deden om de pandemie aan te pakken, moeten we morgen doen om alle Europeanen via het solidariteitsprincipe te beschermen tegen bestaande en nieuwe risico’s.
Stormen, overstromingen, aardbevingen en droogte houden geen rekening met de landsgrenzen en de schade als gevolg van rampen treft vandaag alle Europeanen. Toch zijn de verzekeringen nog altijd een sector en een markt die onderhevig zijn aan veranderende nationale regelgevingen, die soms sterk verschillen. Alleen door de regels op Europees niveau te harmoniseren en een grotere verzekeringsbereidheid en -cultuur te stimuleren, zouden de Europese burgers tegen een redelijke kostprijs toegang krijgen tot een efficiënte bescherming van hun woningen, eigendommen en beroepsactiviteiten voor alle soorten schade. En dat is in het belang van iedereen.
Hoe? Wij ijveren voor de veralgemening van de woningverzekering in de Europese Unie door te zorgen voor een regelgevend kader om de gevolgen van natuurrampen onderling te delen. Zo’n project is van politieke aard, in de nobelste zin van het woord, want risicodeling is een essentieel solidariteitsinstrument voor sociale bescherming.
De komende Europese verkiezingen zijn een unieke kans om onze medeburgers een solidariteitssysteem voor te stellen dat hen beschermt tegen natuurrampen. Daarnaast zijn ze voor de kandidaten op de lijsten een gelegenheid om zich te engageren tegenover hun kiezers, die allen ook verzekerden zijn, zodat de Europese Commissie en het Europees Parlement van morgen dit kunnen meenemen.
Philippe Lallemand, CEO Ethias Group
Carlo Cimbri, voorzitter Unipol Gruppo
Thierry Derez, directeur-generaal van de groep Covéa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier