Daan Killemaes
‘België moet op zoek naar nieuwe nucleaire partners’
Dansen met Engie biedt geen structurele oplossing meer. Ga op zoek naar andere partners die wél willen investeren in kernenergie van de volgende generatie
In de speurtocht naar klimaatvriendelijke en betaalbare kernenergie botst formateur Bart De Wever op een Frans ‘non’. Als belangrijkste uitbater van de kerncentrales op Belgische bodem trok het Franse energiebedrijf Engie jaren geleden al een streep onder kernenergie, want het mikt vooral op hernieuwbare energie. “Het hoofdstuk kernenergie sluiten we af”, zei Engie-voorzitter Jean-Pierre Clamadieu begin vorig jaar in Trends.
De regering-De Croo sleepte nog een levensduurverlenging met tien jaar van Doel 4 en Tihange 3 uit de brand, maar betaalde daar een stevige prijs voor door Engie vroegtijdig een maximumfactuur voor de berging van het nucleaire afval te gunnen. Het wordt voor De Wever daarom kwaad kersen eten met Engie, dat alle wensen al ingewilligd zag, terwijl België met de rug tegen de muur staat.
Tot 2035 kan de stijgende vraag naar elektriciteit opgevangen worden met extra hernieuwbare energie, stuurbare gascentrales en de verlenging van Doel 4 en Tihange 3, maar vanaf 2035 dreigen grote tekorten. De vraag naar elektriciteit zou verdubbelen tegen 2050, zonder dat hernieuwbare energie die behoefte kan invullen. Om betaalbaarheid, bevoorradingszekerheid en klimaatneutraliteit te verzoenen, blijft België veroordeeld tot kernenergie. Een levensduurverlenging met twintig jaar van Doel 4 en Tihange 3 is wenselijk, maar slechts een tijdelijke oplossing die wellicht duur betaald zal worden.
Dansen met Engie biedt geen structurele oplossing meer. Ga op zoek naar andere partners die wél willen investeren in kernenergie van de volgende generatie, zoals in kleinere kernreactoren, die de industrie van koolstofvrije stroom kunnen voorzien en voldoende flexibel zijn. Er is geen tijd te verliezen, want in energietermen is 2035 morgen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier