VS klagen Huawei aan voor diefstal technologie en schending sancties

Vlnr: Wilbur Ross (minister van economische zaken), Matthew Whitaker (minister van justitie), Kirstjen Nielson (minister van binnenlandse zaken) en Christopher Wray (directeur FBI), kondigen aan dat ze Huawei op 13 punten aanklagen. 28 januari 2019 © Belga

De VS hebben maandag een lange reeks feiten ten laste gelegd aan de topvrouw van het Chinese telecombedrijf Huawei, Meng Wanzhou, maar ook aan Huawei zelf. Het gaat om 2 zaken, die allebei riskeren om de al fragiele betrekkingen tussen Washington en Peking verder te verslechteren.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie legde Wanzhou en Huawei dertien feiten ten laste. Ze worden ervan beschuldigd de Amerikaanse sancties tegen Iran geschonden te hebben. Wanzhou is opgepakt in Canada op vraag van de VS.

Daarnaast klaagde het ministerie twee vestigingen van Huawei aan voor criminele samenspanning om bedrijfsgeheimen te stelen. Het zou gaan om gsm-technologie van netwerkoperator T-Mobile US. De twee vestigingen, Huawei Device Co., Ltd. en Huawei Device Co. USA, krijgen tien feiten ten laste gelegd. ‘De twee reeksen aanklachten brengen de schaamteloze en aanhoudende acties van Huawei aan het licht om Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen te exploiteren en om de vrije en eerlijke internationale concurrentie te bedreigen’, zei FBI-directeur Christopher Wray.

De arrestatie begin december van Meng Wanzhou in Vancouver leidde tot turbulentie tussen de VS en Canada aan één kant, en China aan de andere. De topvrouw van Huawei, die momenteel vrij is met een enkelband, moet binnenkort voor een Canadese rechter verschijnen vanwege de uitleveringsprocedure die de VS heeft opgestart. Washington bevestigde dat er een formeel uitleveringsverzoek zou ingediend worden voor de deadline van 30 januari.

Partner Content