Voorspellen voorkomt verspillen

JUDITH KETELSLEGERS "Elke seconde verdwijnt wereldwijd 50.800 kilogram voedsel in de vuilnisbak."

Het Limburgse Foresightee voorspelt de afname van verse producten. De prognoses helpen de voedingsindustrie om hun aankopen beter af te stemmen op de vraag.

Hoeveel voedsel wordt er verspild?

“Elke seconde verdwijnt wereldwijd 50.800 kilogram voedsel in de vuilnisbak”, zegt CEO Judith Ketelslegers, die Foresightee samen met CTO Mahmoud Sohrabi oprichtte. “Dat is een derde van de productie. Voedselverspilling heeft meerdere oorzaken, maar foute inschattingen alleen al kosten de Europese retail en groothandel jaarlijks 2,6 miljard euro.”

Hoe werkt het product?

“Ons algoritme voorspelt de verkoop van verse producten. Dat gebeurt op basis van machinelearning, een technologie die veel betrouwbaardere prognoses kan maken dan statistieken of menselijke redeneringen. Door de korte houdbaarheid van verse producten leidt een foute voorspelling vaak tot veel verspilling.”

Hoe gebeurde de ontwikkeling?

“Die gebeurde intern. Een wiskundeprofessor, een professor IT-engineering en een technical manager namen het technische deel voor hun rekening. Nu helpen de lector en ondernemer Davy Cielen en VLAM-directeur Filip Fontaine de oplossing te verfijnen. We krijgen ook steun van Start it@kbc, imec.istart, Vlaanderen Circulair en het Agoria scale-upprogramma.”

Waar is Foresightee actief?

“In heel België, en vanaf volgend jaar starten de eerste testen in drie andere Europese landen.” Met zijn softwareabonnement richt de start-up zich tot voedingsbedrijven in de retail, de productie, de logistiek en de catering. Het laat zich makkelijk toevoegen aan het inventaris- of kassasysteem van de klanten, die een licentievergoeding betalen.

Wat is de grootste uitdaging?

“Foresightee is opgericht in augustus 2019. We bevinden ons dus nog in de startfase. Om kritische massa te kunnen opbouwen, moeten we de komende zes tot twaalf maanden snel groeien. Dat vergt heel wat inspanningen van de organisatie en het team. Op termijn omschakelen naar een duurzame groei is onze belangrijkste uitdaging.”

Werkt Foresightee samen met andere spelers?

“We zijn onlangs geselecteerd voor Lowinfood, een consortium van 27 partners in twaalf Europese landen. Daarin werken start-ups, kennisinstellingen en bedrijven samen aan innovaties die voedselverspilling tegengaan. Het project wordt gefinancierd door het Europese Horizon 2020-programma. Foresightee is de enige Belgische deelnemer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content