Vlaanderen is nog aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders
Vorig jaar daalden de buitenlandse investeringen in Vlaanderen van 2,7 tot 1,87 miljard euro. Dat maakte minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bekend in Davos. “Toch was 2016 helemaal geen slecht jaar”, benadrukt Claire Tillekaerts, de topvrouw van Flanders Investment & Trade (FIT).
Hoe kan een daling van de buitenlandse investeringen goed nieuws zijn?
Claire Tillekaerts: “In de eerste jaarhelft merkten we het effect van de aanslagen in Parijs en Brussel. Aziatische en Amerikaanse investeerders bleven weg uit België of legden hun plannen op ijs. De tweede jaarhelft hebben heel wat leads hun afwachtende houding laten varen. Uiteindelijk ben ik blij met het resultaat. Het aantal projecten is misschien wat minder dan vorig jaar, maar de investeringen zijn goed voor 4260 banen. Daarmee komt de directe tewerkstelling op hetzelfde niveau uit als een jaar eerder. Toen Flanders Investment & Trade is opgericht in 2004, leverden 152 projecten 1,13 miljard euro op. Vorig jaar waren 198 projecten goed voor 1,87 miljard. Daarvan zijn 43 procent greenfield-investeringen. Dat is geen achteruitgang.”
Heeft de angst voor het terrorisme enkel in Vlaanderen gespeeld, of hebben ook Brussel en Wallonië die gevoeld?
Claire Tillekaerts:“Ik heb nog geen recente cijfers gezien, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn Waalse en Brusselse collega’s ook de tijdelijke vertraging hebben gevoeld. De aanslagen hebben een tijdelijke shock veroorzaakt. Gelukkig was de tweede jaarhelft uitzonderlijk goed.”
Ziet u die groei in 2017 voortduren?
Claire Tillekaerts: “Ik heb geen kristallen bol. De brexit en de verkiezing van president Donald Trump veroorzaken onzekerheid. De Verenigde Staten zijn vooralsnog de belangrijkste investeerders in Vlaanderen. Zal dat veranderen? Het is voorlopig koffiedik kijken. We zien ook het aandeel van de BRIC-landen dalen. Brazilië en Rusland zijn zo goed als verdwenen als investeerders. In China speelt het twaalfde vijfjarenplan. Dat is meer gericht op lokale consumptie en investeringen in China. India is wisselvallig. De brexit kan een opportuniteit zijn omdat heel wat buitenlandse bedrijven ook een hoofdkwartier op het continent willen, maar de competitie is groot.”
Kan een verlaging van de vennootschapsbelasting helpen om die multinationals over de streep te trekken?
Claire Tillekaerts:“Zowel voor Vlaamse als voor buitenlandse ondernemers is vooral een stabiel ondernemersklimaat, en meer in het bijzonder fiscale rechtszekerheid, belangrijk. De vennootschapsbelasting is hoog, maar er zijn maatregelen als de taxshelter, de mogelijkheid een ruling te treffen of het gebruik van de notionele-intrestaftrek die de druk van dat nominale belastingtarief verzachten. De kwestie is dat je die uitzonderingsmaatregelen niet om de zoveel tijd in twijfel trekt. De notionele-intrestaftrek is al een paar keer gedaald. Als je ergens ons concurrentieprobleem wil aanpakken, kies dan voor een maatregel die voor stabiliteit op de lange termijn zorgt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier