Vakbond: ‘Ryanair gaat staking breken’
De christelijke bediendebond CNE vreest dat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair bij de staking van het boordpersoneel de wetgeving zal omzeilen, door een beroep te doen op medewerkers van andere landen.
De Franstalige vakbond komt tot die conclusie, doordat luchtvaartmaatschappij op 25 en 26 juli zowat een derde van zijn vluchten van en naar België schrapt. “Een aantal dat onvoldoende is als je kijkt naar de omvang van de actie”, oordeelt de vakbond.
Ryanair schrapt door de aangekondigde staking van het boordpersoneel op 25 en 26 juli tot 50 van de 160 dagelijkse vluchten van en naar België, goed voor 31 procent. In heel Europa gaat het om 300 van de 2.400 dagelijkse vluchten.
Maar de vakbond stelt dat minstens de helft van de toestellen aan de grond zal blijven. CNE heeft daarover een brief gestuurd naar onder meer de federale overheidsdienst Werk en het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Daarin wordt uitgelegd dat wegens de grote actiebereidheid bij het personeel Ryanair wellicht gedwongen zal worden om in laatste instantie nog vluchten te schrappen. “Passagiers zullen naar de luchthaven gaan om te horen dat hun vlucht geannuleerd is”, luidt het.
De vakbond vreest bovendien dat de lagekostenmaatschappij de wetgeving aan haar laars zal lappen. “Ryanair gaat de nationale en internationale regels overtreden om deze staking te breken”, zegt vakbondsman Yves Lambot. Volgens hem heeft het bedrijf al zijn toevlucht genomen tot verschillende technieken om meer vluchten te voorzien in de landen die getroffen worden door de staking.
Het zou volgens de vakbondsman in dat verband gaan om wijzigingen aan het uurrooster, dreigementen aan het adres van het personeel en het toewijzen van medewerkers aan andere locaties.