Thrombogenics-topman looft innovatiesteun IWT

Roeland Byl redacteur bij Trends

Op een totaal van 250 miljoen euro opgehaald kapitaal lijkt 9 miljoen innovatiesteun weinig. Toch benadrukt Patrik De Haes, topman van het Leuvense biotechbedrijf Thrombogenics, het belang van die subisidies.

Op een totaal van 250 miljoen euro opgehaald kapitaal lijkt 9 miljoen innovatiesteun weinig. Toch benadrukt Patrik De Haes, topman van het Leuvense biotechbedrijf Thrombogenics, het belang van die subisidies.

Zonder IWT-subsidies was Thrombogenics nooit het succesverhaal geworden dat het vandaag is. Dat zegt Patrik De Haes, topman van het Leuvense biotechbedrijf Thrombogenics en voorzitter van Flanders Bio, aan Trends.

“Wij haalden ongeveer 250 miljoen euro kapitaal op en kregen 9 miljoen subsidies van het IWT. Dat is in het totale plaatje niet zo’n immens bedrag, maar dat geld was wel cruciaal voor Thrombogenics. Durfkapitaal is immers schaars voor start-ups. De eerste 5 miljoen euro kapitaal vinden is veel lastiger dan de volgende 50 miljoen.”

“Het IWT afschaffen zou dramatisch zijn voor Vlaanderen”, zegt De Haes. “Het is net door hefbomen als het VIB of IWT dat de biotechnologiesector in Vlaanderen kon uitgroeien tot een sector met internationale uitstraling.” De Haes nuanceert daarmee uitspraken die hij eerder deze week op de radio deed. Hij werd maandag geïnterviewd naar aanleiding van de opname van Thrombogenics in de Bel20. Dat beurssucces is een mijlpaal voor een sector die de jongste vijftien uitgroeide tot een betekenisvolle factor in het economische weefsel van Vlaanderen.

Tijdens het radio-interview leek De Haes zich aan te sluiten bij de recente kritiek op het IWT door te stellen dat de hoeveelheid subsidies beperkt was in vergelijking met het opgehaalde geld. Die luidde dat multinationals het gros van de innovatiesteun opslokken en kmo’s te weinig subsidies voor onderzoek en ontwikkeling krijgen.

“Ik vind het jammer dat er zo’n kritiek komt op het subsidiesysteem”, zegt De Haes. “Van competitie tussen multinationals en kmo’s voor het behalen van innovatiesteun is er geen sprake. Ik stel trouwens vast dat IWT zijn dossiers zeer nauwgezet opvolgt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content