Oorzaak salmonella-uitbraak in Belgische Ferrero-fabriek al in december bekend

De Ferrero-fabriek in Aarlen © belga

Een verstopte filter van twee grondstofreservoirs is de oorzaak van de salmonella-uitbraak in de fabriek van Ferrero in Aarlen. De besmetting werd al op 15 december ontdekt op de site, blijkt uit een mededeling van het bedrijf.

In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonella-besmettingen gelinkt aan het eten van producten van chocolademaker Ferrero, zoals onder andere Kinder Surprise en Schokobons. De besmette chocolade werd geproduceerd in de Belgische fabriek in Aarlen.

Volgens de gezondheidsautoriteiten is het eerste geval op 7 januari vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 17 februari werden in verschillende landen besmettingen vastgesteld.

Ferrero: ‘Salmonella ontdekt op 15 december in Aarlen’

Samen met voedselveiligheidsautoriteiten onderzocht het bedrijf de oorsprong van de salmonellabesmetting. ‘In het kader van onze controlemaatregelen werd op 15 december salmonella ontdekt in de vestiging in Aarlen in België. Na een grondig onderzoek werd de oorzaak geïdentificeerd als een filter van twee grondstofreservoirs. Materialen en afgewerkte producten werden geblokkeerd en niet geleverd’, klinkt het vandaag in een mededeling van Ferrero.

Ferrero meldt de filter niet meer te gebruiken en de controles op de producten ‘aanzienlijk’ te hebben verhoogd.

Het federaal voedselagentschap FAVV stelt in een reactie dat het niet betrokken was bij het onderzoek waarover Ferrero communiceert en dat zijn eigen onderzoek nog loopt. Daarin worden zeer ‘uitgebreide analyses’ gemaakt en is het nog te vroeg om al conclusies te trekken, klinkt het daar.

Ferrero besliste eerder deze week zelf al bepaalde Kinder-producten vrijwillig terug te roepen, ‘hoewel geen van onze op de markt gebrachte Kinder-producten positief op salmonella is getest’.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) liet woensdag weten dat wie Kinder-producten van Ferrero uit de gesignaleerde loten heeft gekocht, kan langsgaan bij het verkooppunt voor een vervanging of terugbetaling. Kosteloos opsturen naar producent Ferrero kan ook.

Partner Content