Ook Duitse Ryanair-piloten staken: één op de zes Europese vluchten geannuleerd op 10 augustus

© reuters

Ryanair schrapt vrijdag honderden vluchten, nadat bekendraakte dat Duitse piloten beslist hebben zich aan te sluiten bij hun collega’s uit België, Ierland en Zweden.

De lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair wordt opnieuw geplaagd door toenemende stakingsbereidheid van ontevreden piloten. Duitse piloten van de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) hebben woensdag namelijk beslist om het voorbeeld van hun ontevreden collega’s uit België, Ierland en Zweden te volgen.

Maandag raakte al bekend dat Belgische piloten – na een mislukte verzoeningspoging – net als de Ierse en Zweedse piloten op vrijdag 10 augustus gaan staken. Als gevolg daarvan besliste de directie om aanstaande vrijdag 104 vluchten van en naar België te annuleren.

Na de bekendmaking van de Duitse pilotenvakbond gaat het nu alles samengeteld om 400 van de Europese 2.400 vluchten (één op de zes) die geannuleerd worden door de stakingacties op Belgische, Duitse, Ierse en Zweedse luchthavens, meldt The Independent.

De gevolgen voor de reizigers zijn aanzienlijk, want vrijdag 10 augustus wordt algemeen beschouwd als een van de drukste dagen van de zomer voor luchtvaartmaatschappijen. Ongeveer 72.000 passagiers in heel Europa zullen vrijdag hun vluchten geannuleerd zien.

Volgens Martin Locher, voorzitter van Vereinigung Cockpit, ligt de verantwoordelijkheid voor de stakingsacties uitsluitend bij Ryanair zelf. Het conflict tussen de Duitse pilotenvakbond en de directie van Ryanair draait in de eerste plaats om de personeelskosten. Zonder hogere lonen kan er volgens de vakbondsman geen vooruitgang worden geboekt, ‘en Ryanair heeft hogere personeelskosten bij de onderhandelingen categorisch uitgesloten’.

‘VC betreurt de impact op de getroffen passagiers, boord- en grondpersoneel’, luidt het nog in een toelichting.

Ryanair verontschuldigt zich op zijn beurt voor de geannuleerde vluchten die een gevolg zijn van de ‘onnodige staking’ van de Duitse piloten.

Partner Content