Overleg tussen bonden en directie mislukt: Belgische Ryanair-piloten staken op 10 augustus

© belga

Het einde van de sociale onrust bij lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair is nog niet in zicht. De geplande staking van de piloten in ons land op 10 augustus gaat door na mislukt overleg.

Een verzoeningspoging bij Ryanair heeft maandag niets opgeleverd, meldt BBTK-secretaris Anita Van Hoof na afloop van het overleg tussen bonden en directie . De geplande staking van de Ryanair-piloten in ons land op vrijdag 10 augustus gaat dan ook gewoon door, klinkt het.

Volgens Van Hoof kwamen er van de Ryanair-directie geen toezeggingen over bijvoorbeeld het respecteren van het Belgisch arbeidsrecht, of het erkennen van een syndicale delegatie binnen het bedrijf. “Ik heb de indruk dat ze alles op de lange baan willen schuiven”, aldus de BBTK-secretaris.

De verzoening was georganiseerd door de voorzitter van het paritair comité. Op 10 september vindt er wel nog sociaal overleg plaats tussen de bonden en de Ryanair-directie. Dat overleg stond al op de agenda.

Reactie Peeters

Ondanks de mislukte verzoeningspoging van maandag blijft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) hoopvol voor verder overleg. “Het is positief dat de partijen beseffen dat het conflict enkel duurzaam beëindigd kan worden door sociaal overleg en dat ze dat overleg zullen voortzetten na de staking”, aldus Peeters.

Peeters rekent erop dat Ryanair ‘al het mogelijke doet om iedere reiziger die getroffen zou worden door de staking van 10 augustus, tijdig correct te informeren en maximaal een individuele oplossing te bieden’. De sociale bemiddelaars ‘blijven beschikbaar om het overleg te faciliteren’, benadrukt de CD&V-vicepremier.

Hoewel het afgelopen vrijdag – 3 augustus – nog niet duidelijk was in welke mate piloten gehoor zouden geven aan de stakingsoproep, kondigde de directie van Ryanair al meteen aan dat een aantal vluchten worden geschrapt op 10 augustus.

“Omdat de pilotenvakbonden in België opgeroepen hebben tot een staking op 10 augustus, zien we ons jammer genoeg verplicht om 104 vluchten van en naar België te annuleren op meer dan 2.400 Europese vluchten” die dag, luidde het vrijdag in een persbericht.

Elders in Europa

Op 25 en 26 juli werd er al eens gestaakt door het boordpersoneel van Ryanair in verschillende Europese landen, waaronder België.

Vrijdag 10 augustus wordt het werk behalve in België ook elders in Europa neergelegd. Ierse en Zweedse piloten van Ryanair gaan vrijdag alvast staken, maar of de Nederlandse piloten meedoen met de acties is op dit moment onduidelijk. De Nederlandse pilotenbond VNV hoopt nog steeds op een brief van Ryanair die voldoende perspectief biedt om weer in gesprek te gaan, aldus een woordvoerder maandag.

Het conflict tussen de Nederlandse bond en de directie van Ryanair draait vooral om de ‘cultuur’ binnen de lagekostenmaatschappij. De VNV keert zich bijvoorbeeld tegen schijnzelfstandigheid. Daarnaast vindt de bond dat piloten doorbetaald moeten worden bij ziekte en dat de Nederlandse arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten van de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-piloten.

Of en wanneer de Nederlandse piloten het werk neerleggen laten ze zeker twaalf uur, en zo mogelijk zelfs 24 uur, van tevoren weten.

Overigens moet ook bij de Duitse piloten van Ryanair nog een knoop worden doorgehakt. In Duitsland wordt woensdag meer duidelijkheid verwacht.

Werknemers van Ryanair in heel Europa vragen al maanden een echte sociale dialoog en de toepassing van de arbeidswetgeving van het land waar de luchtvaartmaatschappij actief is.

Topman O’Leary sprak vorige week nog dreigende taal in een reactie op het personeel dat zich bereid had getoond om de stakingsacties voort te zetten.

‘Als we mensen hebben die enkel willen staken om te staken, dan mogen ze hun stakingen hebben, en dan zullen ze vaststellen dat er jobs en toestellen verhuisd worden”,aldus de Ryanair-topman tijdens een persconferentie bij de Oostenrijkse dochter Laudamotion.

Partner Content