Niemand houdt nog van techgiganten
De meest acute bedreiging voor de big tech zijn antitrustzaken.
Wall Street op de korrel nemen is al tien jaar uit de mode. Tegenwoordig richten politici hun pijlen liever op de succesvolste Amerikaanse technologiebedrijven. Alphabet (het moederbedrijf van Google), Amazon, Apple en Facebook zijn de nieuwe rotte appels. Critici noemen hen te groot, concurrentieverstorend, verslavend en schadelijk voor de democratie.
Democraten en Republikeinen delen de mening dat de grote technologiebedrijven een probleem vormen voor de samenleving. President Donald Trump heeft al stevige prikken uitgedeeld, en ook de Democraten Elizabeth Warren en Bernie Sanders hebben de techfirma’s al de schuld gegeven voor allerlei narigheden. Van die kritische uithalen zullen de techbedrijven weinig last hebben. De meest acute bedreiging zijn antitrustzaken. Maar het duurt jaren om zulke dossiers op touw te zetten, en de politieke wil ontbreekt om ook maar één rechtszaak op te starten voor de presidentsverkiezingen van 2020.
Intussen moeten de techbedrijven wel uitkijken voor een andere vorm van tegenwerking. In 2019 zullen Amerikaanse en Europese toezichthouders deals van grote technologische ondernemingen blokkeren als die proberen nog meer jonge start-ups op te slorpen voor ze kunnen uitgroeien tot concurrenten. De Amerikaanse wetgevers zullen misschien ook een poging ondernemen om nieuwe consumentvriendelijke privacyregels op te leggen.
Maar dat zal nauwelijks een rem zetten op de lucratieve business van de techgiganten. De internetfirma’s hebben in 2018 meer geld dan ooit tevoren geïnvesteerd in lobbywerk. In 2019 zullen ze nog meer uitgeven aan campagnes om bondgenoten te ronselen. De politici zullen proberen de afstand te bewaren, vooral de Amerikanen die het presidentschap op het oog hebben. De machtigste ondernemingen van het Westen een veeg uit de pan geven, zal een populaire strategie worden. In het Westen zal 2019 het jaar worden waarin politici de techbedrijven portretteren als onhandelbare honden die ze aan de leiband willen leggen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier