Netwerktips voor netwerkhaters

Ziet u netwerken als een slijmerige, vervelende en tijdrovende bezigheid? Waarschijnlijk denkt u dan ook dat u er slecht in bent. Doe uw voordeel met deze acht tips van de Amerikaanse experte Devora Zack.

1. Buit uw sterke kanten uit. Ga niet in tegen uw natuurlijke neiging om (bijvoorbeeld) aardig gevonden te willen worden. Stel belangstellende vragen en luister goed naar de antwoorden.

2. Stel een doel. Stel duidelijke, meetbare doelen, zoals ‘Ik wil twee nieuwe mensen ontmoeten’.

3. Kom vroeg. Bijeenkomsten zijn vaak gezelliger aan het begin en als iedereen nog makkelijk toegankelijk is (letterlijk en figuurlijk).

4. Wees positief. Het is onmogelijk om van te voren te weten wie de ‘juiste mensen’ blijken te zijn, dus beschouw iedereen met wie u op dat moment in gesprek bent als de persoon die u op dat moment moet spreken.

5. Ga in de rij staan. Een rij is beter dan ergens in uw eentje staan. Er zijn altijd twee aanspreekbare mensen in de buurt – degene voor u en degene achter u.

6. Doe rustig aan. Stel prioriteiten aan uw tijd en beheers uw energie. Gun uzelf minipauzes: ga even naar buiten voor een wandelingetje of om uw e-mail te checken.

7. Maak er een goed en tijdig einde aan. Goede afsluiters zijn bijvoorbeeld:
– Mag ik uw kaartje? Ik vond het leuk u te hebben ontmoet.
– Ik vond het een heel fijn gesprek. Dank u.
– Ik heb me voorgenomen rond te gaan lopen – dat ga ik nu maar eens doen.
– U wilt vast nog een heleboel andere mensen spreken, ik zal u niet langer ophouden.

8. Follow-up. Stuur binnen 48 uur een mailtje, dan herinnert u zich elkaar nog het beste. Maak er een zinvol berichtje van: stuur bijvoorbeeld een relevante link mee of geef aanvullende informatie over de besproken onderwerpen.

Bron: Managersonline.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content