Nationale staking: ’24 uur lang geen luchtverkeer mogelijk boven België’
Sinds dinsdagavond (12 februari) 22.00 uur is er voor een periode van 24 uur geen luchtverkeer mogelijk in het Belgische luchtruim. Luchtverkeersleider skeyes kan namelijk niet garanderen dat alle cruciale posten voldoende bemand zijn tijdens de staking.
De luchtverkeersleider besliste dinsdagnamiddag dat er van dinsdagavond 22 uur tot woensdagavond 22 uur geen enkel passagiers- of cargovliegtuig kan landen op of opstijgen van de belangrijkste luchthavens in ons land.
In een persbericht wijst skeyes (ex-Belgocontrol) erop dat de werknemers niet vooraf moeten laten weten of ze zullen staken of niet. Daardoor heeft de directie onvoldoende zicht op de personeelsbezetting.
‘Het management neemt zijn verantwoordelijkheid om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen’, klinkt het. ‘Gelet op de grote onduidelijkheid over de bezetting van enkele cruciale posten bij de operationele diensten, kan die garantie enkel gegeven worden door geen luchtverkeer toe te laten’.
Maandagavond had de directie nog gehoopt om genoeg werkende luchtverkeersleiders te hebben om het luchtruim tijdens de 24 urenstaking op halve capaciteit te kunnen laten draaien, maar daar moet ze nu dus op terugkomen.
Vakbond ACV-Transcom had al laten verstaan dat er waarschijnlijk geen vluchten zouden kunnen plaatsvinden, omdat de stakingsbereidheid bij het personeel voldoende groot is. Het Belgische luchtruim is niet volledig afgesloten tijdens de staking. Er is altijd sowieso een minieme bezetting van luchtverkeersleiders, waardoor medische vluchten, noodlandingen, militaire en regeringsvluchten wel kunnen doorgaan.
Een minimale dienstverlening, zoals bij het spoor, is er bij de luchtverkeersleiders niet. Plannen daarvoor staan wel in het regeerakkoord en er werden midden 2015 ook gesprekken opgestart, maar die zijn sindsdien weer stilgevallen.
Acties mogelijk in alle sectoren
De nationale staking van de drie vakbonden is dinsdag om 22 uur op gang getrokken. Woensdag zijn in alle sectoren acties mogelijk, die volgens de vakbonden “ongeziene” proporties zullen aannemen.
Aanleiding voor de nationale staking is het mislukken van het loonoverleg voor dit en volgend jaar. De vakbonden vinden de 0,8 procent waar de lonen in de periode 2019-2020 mee mogen stijgen bovenop de index onvoldoende. De werkgevers wijzen naar de loonwet, die zegt dat die maximale marge niet mag worden overschreden.
Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat gemiddeld bijna de helft van de treinen zal rijden, voornamelijk IC-treinen. Reizigers kunnen op de NMBS-routeplanner de aangepaste dienstregeling raadplegen.
Behalve bij de luchtverkeersleiders zijn ook acties mogelijk bij andere luchtvaartactoren, zoals afhandelaars, catering, douane enzovoort. Woensdag wordt de nationale staking algemeen. Openbaarvervoermaatschappij De Lijn, MIVB en TEC verwachten zware hinder en ook in de havens wordt gestaakt. Een reeks bedrijven zal platliggen en winkels kunnen dicht zijn. Ook in het onderwijs kan er een impact zijn. Bijvoorbeeld bij bpost werd niet actief opgeroepen tot staking.