De haven van Antwerpen verwacht morgen - woensdag 13 februari - een zware impact van de nationale staking. Sinds dinsdagmiddag werd de opvaart van zeeschepen al vertraagd 'om te vermijden dat er 'operationele congestie' zou ontstaan.

Onder meer de havenarbeiders hebben bevestigd dat ze aan de staking deelnemen. Het staat nu al vast dat een aantal terminals preventief gesloten zullen zijn, zoals de MSC-PSA European Terminal (MPET) en de Antwerp Gateway Terminal (DP World) aan het Deurganckdok, en de PSA Terminal aan de Berendrecht- en Zandvlietsluizen. Ook een aantal depots en spoorterminals blijven dicht. Er wordt eveneens hinder verwacht bij de sleepdiensten van het Havenbedrijf en de dokloodsen van Brabo.

Antwerpse havenschepen Annick De Ridder betreurt de impact die de staking zal hebben op de haven, 'de grootste economische motor van het land'. 'Een stakingsactie in de haven heeft een enorme impact", zegt ze. 'Op de havenactiviteiten, maar ook op de toeleveringsketen van de logistieke en de industriële activiteiten in het achterland', voegt ze eraan toe. De financiële impact wordt volgens de havenschepen geraamd op ettelijke miljoenen euro's.

Haven van Gent

Ook het Gentse havengebied zal woensdag grote hinder ondervinden van de nationale staking. Verwacht wordt dat het gros van de havenbedrijven niet bereikbaar zal zijn voor personenvervoer, vrachtvervoer wordt zo goed als volledig onmogelijk, bevestigen verschillende syndicale bronnen.

Langs de Kennedylaan worden voor de ochtendspits drie stakersposten opgetrokken. Die zullen verkeer over de bruggen op die essentiële verkeersader langs de rechteroever onmogelijk maken. Het is niet de bedoeling dat ook verkeer op de Kennedylaan wordt verstoord, maar korte acties zijn niet uitgesloten.

Wie vanuit Gent komt, moet rekening houden met blokkades aan het kruispunt van Euro Silo. Maar ook aan de Meulestedebrug en in de buurt van die verbinding worden stakersposten verwacht, wat gevolgen heeft voor wie komt uit de richting van het Meetjesland.

Heel wat havenbedrijven sluiten morgen hun productievestigingen omdat het niet zeker is dat arbeiders de werkvloer zullen bereiken. Bedienden wordt dan weer aangeraden om thuis te werken. Het is zo goed als zeker dat ook de scheepvaart zware hinder zal ondervinden van de staking. Hoeveel zeeschepen de haven niet in en uit kunnen varen, hangt af van het aantal beschikbare loodsen.

De haven van Antwerpen verwacht morgen - woensdag 13 februari - een zware impact van de nationale staking. Sinds dinsdagmiddag werd de opvaart van zeeschepen al vertraagd 'om te vermijden dat er 'operationele congestie' zou ontstaan. Onder meer de havenarbeiders hebben bevestigd dat ze aan de staking deelnemen. Het staat nu al vast dat een aantal terminals preventief gesloten zullen zijn, zoals de MSC-PSA European Terminal (MPET) en de Antwerp Gateway Terminal (DP World) aan het Deurganckdok, en de PSA Terminal aan de Berendrecht- en Zandvlietsluizen. Ook een aantal depots en spoorterminals blijven dicht. Er wordt eveneens hinder verwacht bij de sleepdiensten van het Havenbedrijf en de dokloodsen van Brabo. Antwerpse havenschepen Annick De Ridder betreurt de impact die de staking zal hebben op de haven, 'de grootste economische motor van het land'. 'Een stakingsactie in de haven heeft een enorme impact", zegt ze. 'Op de havenactiviteiten, maar ook op de toeleveringsketen van de logistieke en de industriële activiteiten in het achterland', voegt ze eraan toe. De financiële impact wordt volgens de havenschepen geraamd op ettelijke miljoenen euro's.Ook het Gentse havengebied zal woensdag grote hinder ondervinden van de nationale staking. Verwacht wordt dat het gros van de havenbedrijven niet bereikbaar zal zijn voor personenvervoer, vrachtvervoer wordt zo goed als volledig onmogelijk, bevestigen verschillende syndicale bronnen. Langs de Kennedylaan worden voor de ochtendspits drie stakersposten opgetrokken. Die zullen verkeer over de bruggen op die essentiële verkeersader langs de rechteroever onmogelijk maken. Het is niet de bedoeling dat ook verkeer op de Kennedylaan wordt verstoord, maar korte acties zijn niet uitgesloten. Wie vanuit Gent komt, moet rekening houden met blokkades aan het kruispunt van Euro Silo. Maar ook aan de Meulestedebrug en in de buurt van die verbinding worden stakersposten verwacht, wat gevolgen heeft voor wie komt uit de richting van het Meetjesland. Heel wat havenbedrijven sluiten morgen hun productievestigingen omdat het niet zeker is dat arbeiders de werkvloer zullen bereiken. Bedienden wordt dan weer aangeraden om thuis te werken. Het is zo goed als zeker dat ook de scheepvaart zware hinder zal ondervinden van de staking. Hoeveel zeeschepen de haven niet in en uit kunnen varen, hangt af van het aantal beschikbare loodsen.