Michèle Sioen (CEO Sioen Industries): ‘Rendabiliteit is belangrijker dan omzet’

© KAREL DUERINCKX

Michèle Sioen, CEO van Sioen Industries, is de achtste genomineerde voor de Manager van het Jaar.

Michèle Sioen (52)

Gehuwd, drie kinderen

Studies economische wetenschappen in Antwerpen

Start loopbaan in de IT-sector

1991-2000: actief in alle geledingen van Sioen Industries

2000-2005: CEO van de coatingdivisie, de grootste afdeling van de groep

Sinds 2005: CEO Sioen Industries

Erevoorzitter VBO

Netto-omzet 2016: 363,4 miljoen euro

Groepswinst 2016: 26 miljoen euro

Personeel 2016: 3578

Sioen is de jongste jaren uitgegroeid tot een echte overnamemachine. Hoe verloopt de integratie van al die acquisities?

MICHÈLE SIOEN. “Die integratie loopt goed. Dat brengt altijd wat spanning mee omdat het vaak om een andere manier van werken gaat en mensen veranderen die niet graag. Aan de andere kant zijn acquisities ook heel leerrijk voor beide partijen. Wij leren enorm veel van de bedrijven die we overgenomen hebben en zij leren van ons. We proberen telkens het beste uit de twee werelden te halen.”

Hoe belangrijk is innovatie voor een industrieel bedrijf als Sioen?

SIOEN. “Innovatie zit in ons DNA, het blijft prioriteit nummer één. We zijn actief in technisch textiel, we gaan voor technische applicaties. Alles wordt tegenwoordig zo snel gekopieerd dat het heel belangrijk is de concurrentie steeds een stap voor te zijn. Techniciteit is voor ons van wezenlijk belang. Het gaat niet alleen om nieuwe producten ontwikkelen, innovatie speelt ook in de diensten die wij aan onze klanten leveren. We zoeken ook constant naar de meest efficiënte productietechnieken. Innovatie en onderzoek en ontwikkeling moeten aanwezig zijn in alle geledingen van het bedrijf.”

Hoe kijkt u naar de toekomst van de familiaal verankerde groep?

SIOEN. “Het familiale karakter van het bedrijf blijft belangrijk. Onze beursnotering zorgt voor professionaliteit en de familiale aandeelhouders hebben een visie op de lange termijn. We zijn een groeibedrijf, we moeten blijven groeien, maar we kijken vooral uit naar rendabele groei. De rendabiliteit is belangrijker dan de omzet. Maar om de rendabiliteit op peil te houden en te verbeteren, moet je wel groeien in omzet. Dat zie je ook bij onze medewerkers, ze zijn door groei gedreven en willen vooruit.”

Wat doet het bedrijf?

Sioen Industries is de wereldmarktleider in de productie van gecoat technisch textiel, de Europese marktleider in de fabricatie van beschermkleding en actief als producent van fijnchemicaliën. De beursgenoteerde industriële groep met hoofdzetel in Ardooie beheerst alle stappen van de industriële keten: van de aanmaak van polyester garens, over het weven en coaten van technisch textiel tot en met de productie van afgewerkte producten. De coatingdivisie is goed voor 63 procent van de omzet, beschermkledij voor 26 procent en Sioen Chemicals voor 11 procent. De groep is met meer dan 50 bedrijven actief in 23 landen.

Vandaar de keuze

Michèle Sioen, telg van de tweede generatie, staat sinds 2005 aan het hoofd van Sioen Industries. De gedreven CEO tekent voor een versnelling van het groeiverhaal met de overname van Manifattura Fontana (geotextiel), Dimension-Polyant (zeildoek), Ursuit (droogpakken) en Verseidag Ballistic Protection (kogel- en meswerende vesten) in 2016. Dit jaar gaat de topvrouw op haar elan voort met de acquisitie van UCS (primers, inkten en vernissen) en de James Dewhurst Groep (openstructuurweefsel). Ook de organische groeimotor valt niet stil. Michèle Sioen staat in de gediversifieerde groep voor focus en permanente aandacht voor innovatie en onderzoek en ontwikkeling.

Het markantste feit

“Het markantste feit was ongetwijfeld ons overnameparcours. We hebben vijf gerichte overnames gedaan in achttien maanden”, stelt Sioen. “Wij moeten al die acquisities nu verwerken, op onze leest schoeien en de synergievoordelen er maximaal uit putten. Dat vraagt heel wat inspanningen.”

De belangrijkste uitdaging

“Ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk synergieën halen uit de overgenomen bedrijven”, zegt Sioen, “zodat één plus één drie wordt. Dat we beter samenwerken en rendabeler worden. Elk bedrijf dat we overgenomen hebben is een specialisatie. Wij waren al aanwezig in al die segmenten en dankzij de overnames staan we nog sterker. Dat is de bedoeling, we willen marktleider zijn in verschillende segmenten.”

Bekijk hieronder het portret van Michèle Sioen: ”Wervelwind’ Michèle Sioen genomineerd voor Manager van het Jaar’ (reportage Kanaal Z)

Partner Content