Hangen er ook donderwolken boven BNP Paribas Fortis?

© REUTERS

Vakbonden vrezen dat BNP Paribas Fortis, net zoals ING, gaat inzetten op het verzelfstandigen van het kantoornet.

Een week nadat we bij Trends hebben opgevangen dat ING mogelijk het mes wil zetten in het aantal kantoren, neemt ook bij de marktleider BNP Paribas Fortis de angst toe dat er dergelijke herstructureringen op til zijn. De bank BNP Paribas Fortis gaat donderdag samenzitten met de bonden voor een ondernemingsraad. De vakbonden vrezen dat er weinig goeds uit de bus zal komen. Dat schrijft De Standaard. Een week na de ondernemingsraad trekken de bonden en directie zich twee dagen terug voor een uitgebreide informatieronde.

Kostenbesparing

De vakbonden vrezen dat BNP Paribas Fortis het kantoornet stevig zal herstructuren. Net zoals bij ING werkt BNP Paribas Fortis met twee kantoornetten waarvan een – Fintro – volledig wordt uitgebaat door zelfstandigen. De marktleider telt net geen 300 Fintrokantoren.

Van de 787 kantoren onder de naam van BNP Paribas Fortis zijn er vandaag 237 in handen van zelfstandigen. Kans zit er dus in dat dat aantal binnenkort zal toenemen. Door kantoren te verzelfstandigen, drukken de banken hun kosten en reduceren ze hun sociaal passief. BNP Paribas Fortis denkt dat de verzelfstandiging toelaat kantoren open te houden, die onder eigen beheer niet of onvoldoende rendabel zouden zijn.

Vorig kon u al op onze site lezen dat bij ING mogelijk soortgelijke plannen op tafel liggen. De grootbank zou overwegen om zijn dochterbedrijf Record Bank op te slorpen. Een dochterbedrijf, dat net zoals Fintro, volledig bestaat uit zelfstandige kantoren. Het kantoornet van Record bank bestaat uit 500 zelfstandige kantoren. Tot nu toe heeft ING nog geen informatie vrijgegeven. De bank wil naar eigen zeggen niet reageren op geruchten.

De grootbank heeft de afgelopen weken al een aantal beslissingen genomen om de winstmarges enigszins op te trekken. Zo moeten de klanten voortaan meer dossierkosten betalen als ze een woonlening afsluiten en is een lening voor een nieuwe keuken (12.000 euro) duurder geworden. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content