Google wordt 25 jaar: de geschiedenis van het bedrijf in 20 mijlpalen
25 jaar geleden startten Larry Page en Sergey Brin een onderneming die het leven van miljarden mensen veranderde. Ze richtten met een startkapitaal van 1 miljoen dollar Google op. Wat begon als een handige zoekmachine, is nu een conglomeraat met bijna 280 miljard dollar omzet en een beurswaarde van 1,63 biljoen dollar.
Hoewel velen 4 september als Googles officiële verjaardag beschouwen, viert het bedrijf die sinds 2005 op 27 september. Waarom? Google werd weliswaar opgericht op 4 september 1998 in de garage van Larry Page en Sergey Brin (hoe die eruitzag, ontdekt u hier), maar op 27 september 1998 kondigde Google aan dat het niet langer zou laten zien hoeveel pagina’s het geïndexeerd had. Het internet en de index van Google groeiden in die tijd snel, maar wat Google echt onderscheidde, was de kwaliteit van de zoekresultaten en het vermogen om mensen snel te helpen vinden wat ze online zochten.
De oorsprong van Google ligt bij de zoekmachine, maar Google heeft de afgelopen kwarteeuw nog andere producten en diensten ontwikkeld. Zo heeft het vijftien diensten die elk door meer dan een half miljard mensen en bedrijven gebruikt worden, en zes met elk meer dan 2 miljard gebruikers. Denk maar aan Gmail, Chrome, YouTube, maar ook aan Google Cloud.
Vandaag heeft Google kantoren en datacenters op zes continenten, in meer dan 200 steden. In 2007 kwam Google naar België en Luxemburg. Op het kantoor in Brussel werken momenteel zo’n 150 mensen van meer dan 25 verschillende nationaliteiten. Drie jaar later, in 2010, opende Google zijn eerste datacenter buiten de Verenigde Staten, in Saint-Ghislain in het zuiden van ons land. Na 2010 volgden nog vier datacenters op de site, goed voor een totale investering van bijna 3 miljard euro. Google stelt er zo’n 400 mensen tewerk.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
20 mijlpalen
Vorig haar draaide Google bijna 280 miljard dollar omzet. Het is op de beurs 1,63 biljoen dollar waard. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met vijf jaar geleden, toen het bedrijf goed was voor 840 miljard dollar aan marktkapitalisatie. Hoe is het zover kunnen komen? 20 mijlpalen in de geschiedenis van het bedrijf maken een en ander duidelijk.
1. Januari 1996: Larry Page en Sergey Brin ontwikkelt aan de universiteit van Stanford Backrub, de eerste versie van hun zoekmachine.
2. September 1997: registratie van Google.com. De naam is een verwijzing naar Googol, een getal met honderd nullen.
3. September 1998: Google Inc wordt officieel opgericht. Het startkapitaal van 1 miljoen dollar komt onder meer van Jeff Bezos van Amazon.
4. Augustus 2004: Google trekt naar de beurs.
5. Oktober 2004: Google neemt Where 2 Technologies en Keyhole over, die later respectievelijk Google Maps en Google Earth worden.
6. Juli 2005: Google telt meer dan 50 miljoen dollar neer voor Android Inc, een bedrijf dat een besturingssysteem ontwikkelt voor mobiele toestellen.
7. Oktober 2006: Google koopt de videosite YouTube voor 1,65 miljard dollar.
8. April 2008. lancering van Google Cloud. Het is vandaag een belangrijke groeiafdeling binnen Google. In 2022 haalt de infrastructuur van datacenters een omzet van 26,3 miljard dollar. Het bedrijf investeert de jongste jaren nog sterk in zijn datacenters en concurreert zo met Amazon Web Services en Microsoft Azure.
9. December 2008: de browser Google Chrome wordt gelanceerd. Het is nu de populairste browser ter wereld.
10. Maart 2012: Google introduceert Google Play, eerst een downloadwinkel voor Android-apps, later komen daar ook nog muziek, films en e-boeken bij.
11. Mei 2012: Google krijgt een eerste licentie om zelfrijdende wagens te testen op de openbare weg.
12. Januari 2014: Google koopt de AI-specialist Deepmind Technologies voor 400 miljard dollar en het domoticabedrijf Nest, bekend van de intelligentie thermostaat, voor 3,2 miljard.
13. Augustus 2015: Google vervelt tot de holding Alphabet, omdat het bedrijf ondertussen ook investeert in andere activiteiten, zoals onderzoek naar onsterfelijkheid en zelfrijdende auto’s. Google blijft de naam voor de grootste tak met internetactiviteiten, die Sundar Pichai als CEO krijgt.
14. Januari 2016: Google bereikt een akkoord met de Britse fiscus en betaalt 185 miljoen dollar achterstallige belastingen voor de periode 2005-2015. Google en andere techbedrijven liggen steeds meer onder vuur voor hun agressieve belastingontwijking. Het bedrijf kondigt aan dat het zijn inkomsten anders zal boeken en dus ook meer belastingen zal betalen.
15. Oktober 2016: Google lanceert zijn eerste zelfontworpen smartphone onder de eigen merknaam. Later volgen nog meer hardwarelanceringen, onder andere voor smart speakers, draadloze oortjes en beveiligingscamera’s.
16. Augustus 2017: Google ontslaat zijn programmeur James Damore wegens een controversiële memo over de positieve discriminatie van vrouwen in het bedrijf. CEO Pichai verdedigt het beleid om meer vrouwen en minderheden aan te trekken.
17. Juli 2018: Google krijgt een Europese boete van 4,3 miljard dollar vanwege misbruik van zijn machtspositie met Android op de mobiele markt. Google gaat in beroep, maar de rechtbank volgt grotendeels het oordeel van de Europese Commissie en houdt vier jaar vast aan een iets lagere boete. Google brengt de zaak naar de hoogste rechtbank van de Europese Unie.
18. Maart 2019. Google lanceert Stadia, een dienst voor cloudgaming. Stadia kan niet opboksen tegen bestaande gamingplatformen en Xbox Cloud Gaming van Microsoft, maar Google kan de technologie wel uitspelen in samenwerkingen met partners in de game-industrie.
19. Januari 2020: Google is meer dan 1 biljoen dollar waard op de beurs. Enkele maanden later, aan het begin van de coronapandemie, wordt dat bedrag op de beurs weggeveegd, maar Googles aandeel herstelt snel.
20. Februari 2023. Google lanceert Bard, zijn antwoord op de immens populaire chatbot ChatGPT van OpenAI. Het moet nog grotendeels blijken wie aan het langste eind trekt in de AI-race.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier