Goed bestuur krijgt vaste vorm bij PMV

© Belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

“De bestuurders van PMV moeten besturen. Of ze ook de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering naleven, is de taak van de regeringscommissaris.” Met die woorden schept Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) duidelijkheid over de aansturing van de Vlaamse investeringsmaatschappij.

Vlaamse kmo’s kunnen bij PMV terecht voor leningen, waarborgen of risicokapitaal. De investeringsmaatschappij is in handen van de Vlaamse overheid en beheert een vermogen van 1,2 miljard euro. Na vijftien jaar was het tijd voor een afslanking van de complexe structuur. PMV was uitgegroeid tot een wirwar van financieringsinstrumenten en dochterfondsen. Die laatste hadden een eigen raad van bestuur, zodat de bestuursleden van moederbedrijf PMV niet altijd goed wisten wat er zich afspeelde in hun bedrijf. Ook de Vlaamse regering wist officieel niet wat er aan de hand was, aangezien er geen regeringscommissaris actief was bij PMV, hoewel dat bij decreet voorzien is.

De nieuwe beheersovereenkomst tussen PMV en de Vlaamse regering stelt orde op zaken. Een reeks dochters – zoals het Vlaams Innovatiefonds of kortweg Vinnof – wordt ingekanteld in PMV. Andere dochters, zoals het Participatiefonds Vlaanderen, blijven een aparte vennootschap, maar komen beter in het zicht van de PMV-bestuursleden, aldus Vlaams minister van Economie Philippe Muyters, die de beheersovereenkomst vanmorgen voorstelde. “De raad van bestuur van PMV zal een vollediger beeld hebben dan vroeger”, aldus Muyters.

Volgens de minister zorgt de beheersovereenkomst ook voor een meer heldere taakverdeling aan de top van PMV. De Vlaamse regering tekent de strategische lijnen uit, de raad van bestuur van PMV vertaalt de strategie in concrete doelstellingen, en het management zorgt voor de invulling op het terrein. Tot de strategische kernpunten behoren bijvoorbeeld de groei en internationalisering van de Vlaamse kmo’s, en de ontwikkeling van een duurzame economie. Concrete doelstellingen zijn onder meer de financiering van starters, groeibedrijven en universitaire spin-offs, en de modernisering van de Vlaamse infrastructuur.

Als overheidsbedrijf heeft PMV een politiek samengestelde raad van bestuur. Vaak gaat het om mensen uit kabinetten van Vlaamse ministers. Dankzij de nieuwe beheersovereenkomst krijgt de Vlaamse regering nu ook een officiële antenne bij PMV, in de figuur van een regeringscommissaris. “Aan de bestuurders vraag ik niet om toezicht te houden in naam van de overheid”, zegt Muyters. “De bestuurders van PMV moeten besturen. Of ze ook de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering naleven, is de taak van de regeringscommissaris.”

De regeringscommissaris neemt deel aan de vergaderingen van de raad van bestuur. Die moet tegen de zomer van 2018 drie nieuwe onafhankelijke leden tellen, in lijn met de regels van deugdelijk bestuur. De beheersovereenkomst is vijf jaar geldig en wordt jaarlijks geëvalueerd. Op dit moment is de beheersovereenkomst een voorstel. De Vlaamse regering moet haar formele goedkeuring nog geven..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content