Geert Bourgeois: ‘Japanse investering is opsteker voor Vlaanderen en Antwerpse haven’

Geert Bourgeois (N-VA) © BELGA

De Japanse chemiegroep Nippon Shokubai is van plan 350 miljoen euro te investeren in zijn vestiging in de Antwerpse haven. “De investering is opnieuw een opsteker voor de Antwerpse haven en Vlaanderen”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

In de vestiging van Nippon Shokubai op de Antwerpse linkeroever worden superabsorberende polymeren gemaakt. De productie zal worden opgetrokken van 60.000 ton naar 160.000 ton per jaar.

“Markttoegang in groeilanden uitbouwen”

Japan is de derde grootste economie ter wereld en een belangrijke investeerder en handelspartner voor Vlaanderen. “We moet onze markttoegang in de groeilanden verder uitbouwen, maar ook de traditionele handelspartners – zoals de Verenigde Staten en Japan – zijn cruciaal voor onze industrie”, aldus Bourgeois.

De Japanners willen met de investering anticiperen op een grote vraag naar de superabsorberende polymeren in het bijzonder in Centraal- en Oost-Europa, luidt het in een mededeling van de groep. De investering moet de totale productie op 710.000 ton per jaar brengen, wat de wereldwijde positie van Nippon Shokubai als één van de belangrijkste producenten van polymeren moet versterken.

Bovendien investeert de groep in een nieuwe productievestiging voor acrylzuur, de basisgrondstof voor de polymeren. De fabriek zal een capaciteit hebben van 100.000 ton per jaar. De investeringen zouden afgerond moeten zijn tegen oktober 2017, om in mei 2018 commercieel operationeel te zijn.

Momenteel werken in Zwijndrecht 95 mensen voor Nippon Shokubai. De investering is goed voor enkele tientallen nieuwe jobs.

Vorige week liet een Saoedisch bedrijf weten dat het plannen heeft om 3,7 miljard euro te investeren in de Antwerpse haven. De hele operatie zou 900 jobs opleveren. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content