Gedwongen ontslagen en minder loon bij H.Essers

© belga

Transportgroep H.Essers in Wilrijk ontslaat elf personen en vraagt andere werknemers een deel van hun loon in te leveren. Dat is het gevolg van een heronderhandeld contract met beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert, waar het betrokken personeel vroeger voor werkte.

De vakbonden en directie bij transportgroep H.Essers zijn woensdag tot een akkoord gekomen voor de vestiging in Wilrijk, waar elf gedwongen ontslagen vallen. Het andere getroffen personeel moet tot 12 procent loon inleveren. Meteen worden ook tien nieuwe jobs aangekondigd, in Zuid-Limburg.

Een tiental jaar geleden verkocht Agfa haar transportafdeling in Wilrijk aan de Essers-groep. Daarbij kon Agfa-personeel kiezen om mee over te stappen naar Essers. De Mortselse beeldvormingsgroep garandeerde tien jaar dezelfde arbeidsvoorwaarden en zou het loonverschil met Essers bijpassen.

Dat er bij H.Essers in Wilrijk 12 gedwongen ontslagen vallen en 44 anderen een deel van hun loon moeten inleveren, komt door historisch dalende volumes die H.Essers voor Agfa behandelt. Daarover werd in de loop van woensdag onderhandeld en dat leidde tot een akkoord, meldt het bedrijf.

“Door de inspanningen van de betrokken medewerkers met betrekking tot de loon- en arbeidsvoorwaarden, kan in de toekomst aan marktconforme voorwaarden met Agfa verder gewerkt worden”, klinkt het bij het bedrijf. “Hierdoor is de continuïteit van de dienstverlening, alsook de werkgelegenheid gegarandeerd.”

Afhankelijk van hun categorie en anciënniteit zouden arbeiders 10 tot 12 procent moeten inleveren en bedienden 7 tot 10 procent. Tot slot zal H.Essers eind 2017 voor Agfa nog een nieuwe activiteit opstarten in de regio Zuid-Limburg, die tien jobs oplevert. Het gaat over een project voor reserveonderdelen, dat Essers overneemt na afloop van het contract tussen een concurrent en Agfa. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content