Fyra-dossier belandt bij het parket

© belga

NMBS-topman Marc Descheemaecker heeft een rapport van Ernst&Young over het aankoopproces van de Fyra-treinen overgemaakt aan het parket van Brussel

NMBS-topman Marc Descheemaecker heeft een rapport van Ernst&Young over het aankoopproces van de Fyra-treinen overgemaakt aan het parket van Brussel.

Dat heeft Descheemaecker dinsdag aangekondigd in de bevoegde Kamercommissie. Het gaat niet om een klacht, maar de CEO heeft het rapport ‘ter kennis gegeven’ van de procureur des konings.

Audit

Descheemaecker was door de commissie Infrastructuur uitgenodigd voor een gedachtewisseling. Hij gaf er aan dat hij op 22 februari persoonlijk aan Ernst & Young de opdracht had gegeven een audit uit te voeren over het aankoopproces voor de periode van 2000 tot 2004. Dat rapport belandde op 24 mei op zijn bureau en werd een week later besproken op de raad van bestuur van de NMBS. Maandag werd het overgemaakt aan het parket van Brussel.

Descheemaecker wilde dinsdag niet veel details over het rapport kwijt, behalve dat Ernst & Young drie elementen onder de loep nam, waaronder het aankoopproces en de financiële situatie van AnsaldoBreda, de Italiaanse constructeur van de Fyra.

Onregelmatigheden

Voor het overmaken van het rapport beroept Descheemaecker zich op artikel 29 van het Wetboek van Strafvordering, om als gedelegeerd bestuurder van een nv van publiek recht melding te maken van mogelijke onregelmatigheden.

“Ik ben blij van de AnsaldoBreda-treinen af te zijn, nadat ik er in 2003 al heel lang heb tegen gevochten”, voegde de CEO van de NMBS eraan toe.

Parlementaire onderzoekscommissie

Dinsdag raakte ook bekend dat Nederland een parlementaire onderzoekscommissie heeft opgestart om de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra te onderzoeken. De Nederlandse Spoorwegen beslisten maandag niet langer gebruik te maken van de Fyra, omdat de treinen onvoldoende betrouwbaar zouden zijn. Nederlands staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) noemde het besluit van de NS verstandig, maar wacht nog wel op de juridische onderbouwing voordat ze met de beslissing akkoord kan gaan. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content