Faillissementen dalen voor tweede jaar op rij
Het aantal faillissementen heeft een duik gemaakt van 6,9 procent in 2015, zo berekende Roularta Business Information. Daarmee komt er een vervolg op de daling van 2014. Restaurants en bouw blijven de sectoren met de meeste faillissementen.
In 2015 kende België 10.322 faillissementen, of 6,9 procent minder dan in 2014, zo blijkt uit tellingen van handelsinformatiebureau Roularta Business Information. Het is het tweede jaar op rij met goed nieuws. Ook in 2014 zakte het aantal faillissementen, met 7,6 procent. “Het absolute cijfer blijft wel hoog,” zegt Pascal Flisch, analist van Roularta Business Information. “We blijven boven de 10.000 faillissementen zitten, en dat nu al vijf jaar na elkaar.”
Als vanouds scoren de restaurants en de bouwbedrijven de hoogste faillissementscijfers. De horeca is goed voor 18,7 procent van het totale aantal faillissementen, op de hielen gevolgd door de bouwsector, met 18,6 procent. De detailhandel is de nummer drie, met 13,6 procent.
“Het is te vroeg om te oordelen of de witte kassa een invloed heeft gehad op het aantal faillissementen bij de restaurants,” aldus Flisch. “Amper 25 procent van de restaurants is ermee uitgerust. En niet elk restaurant uitgerust met een witte kassa, werkt er effectief mee.”
Groen
De daling van het aantal faillissementen is vrij verspreid over de sectoren heen. Toch zijn er enkele niches die het hard te verduren hebben. Bij de architecten steeg het aantal faillissementen met een derde, van 90 in 2014 tot 120 in 2015. In de sector van de tuinaanleg klom het cijfer met 16,3 procent, van 301 in 2014 tot 350 in 2015.
“In absolute termen zijn dat bescheiden bewegingen, maar het signaleert de fragiliteit van de bouwsector,” zegt Flisch. “Bij bouwprojecten komt de architect er als eerste aan te pas. Het stijgende aantal faillissementen in die beroepsgroep zou wel eens de voorbode kunnen zijn van slecht nieuws voor de bouw in 2016. De tuinaanlegger komt als laatste bij een bouwproject. Bouwen en verbouwen zijn heel duur geworden, zodat er weinig geld overblijft voor een tuin. Ook de lokale overheid heeft geen budgetten meer voor de aanleg van groen.”
Andere domper is de verstrenging van de BTW-regels voor renovatie. “Vanaf 1 januari moet een gebouw minstens 10 jaar oud zijn om te genieten van het verlaagde tarief van 6 procent voor renovatie,” zegt Flisch. “Dat bracht een golf van renovatie-opdrachten op gang in het laatste kwartaal van 2015. Dat zal nu stilvallen.”
Vijf voor twaalf
In de landbouw ging het aantal faillissementen liefst 70 procent hoger. “In een jaar van economisch herstel is zo’n stijging verontrustend,” zegt Flisch. “De landbouw kampt met alarmerende rendabiliteitscijfers, maar krijgt veel minder aandacht dan grotere sectoren. Het is vijf voor twaalf voor de boeren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier