‘Faillissement Dexia impliceert niet langer faillissement Belfius’

© belga

Een faillissement van Dexia Holding kon enkele maanden nog leiden tot het faillissement van de Belgische staatsbank Belfius, maar nu niet meer. Dat zei Jos Clijsters, de directievoorzitter van Belfius, tijdens een Trends-lunch.

Jos Clijsters ging dieper in op het dossier dat Belfius (het vroegere Dexia Bank België) heeft ingediend bij de Europese commissie.

Daarin moet de staatsbank aantonen dat ze niet van staatssteun geprofiteerd heeft. “De overname heeft ons niet bepaald veel voordelen opgeleverd”, zegt Clijsters. “De overeenkomst verplichtte ons 320 mensen van de groep over te hevelen, onze deelneming in Dexia Asset Management voor een symbolische euro te verkopen, en een substantieel deel van de effectenportefeuille (19 miljard euro) over te nemen.”

Een tweede vraag die Europa stelde, was of Belfius als standalonebank in België wel leefbaar is. “Wij denken dat we, ondanks de moeilijke marktomstandigheden en de druk op de rentemarge, een rendabele bank kunnen zijn”, zegt Clijsters. “Als we tenminste onze business kunnen behouden en uitbouwen, en als we de kosten goed onder controle houden. Ik streef naar een stabilisering van de kosten.”

Gevraagd naar de impact van de problemen van Dexia Holding op Belfius antwoordde Clijsters dat de afbouw van de niet-gedekte financiering een groot verschil maakt. “Belfius opereerde in het verleden als liquiditeitscentrum van de Dexia-groep. Enkele maanden geleden stond er nog 22 miljard euro aan ongedekte kredieten op de holding uit. Dat dit bedrag helemaal weggewerkt is, is heel belangrijk.”

Volgens Clijsters is Belfius nu nog voor 28 miljard euro blootgesteld aan Dexia Holding, maar het gaat om gedekte financiering. “Tegenover dit bedrag staat onderpand van een goede kwaliteit, waardoor we ons meer op ons gemak voelen. Een paar maanden geleden zou een eventueel faillissement van Dexia, puur hypothetisch, misschien nog kunnen geleid hebben tot het faillissement van Belfius. Dat is nu niet meer het geval.” (P.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content