Europese Commissie keurt overname Credit Suisse door UBS goed

Credit Suisse © BELGAIMAGE

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de overname van Credit Suisse door UBS. De fusie van de twee Zwitserse banken vormt geen gevaar voor het concurrentievermogen van andere financiële instellingen op de Europese markt.

UBS nam in maart zijn noodlijdende concurrent Credit Suisse over voor ongeveer 3 miljard euro. Het ging om een noodoperatie, die de steun kreeg van de Zwitserse overheid, om een faillissement van Credit Suisse te voorkomen.

Het akkoord deed heel wat wenkbrauwen fronsen omdat zo een nog veel grotere fusiebank ontstond, maar ook omdat het werd doorgedrukt zonder het fiat van de aandeelhouders van beide banken.

Als toezichthouder moest de Europese Commissie zich over de fusie uitspreken. Dat heeft ze nu gedaan. Ze keurt de transactie onvoorwaardelijk goed, omdat haar onderzoek heeft uitgewezen dat het concurrentievermogen op de domeinen waar zowel Credit Suisse als UBS afzonderlijk actief was – vermogens- en activabeheer en investeringsbankieren – niet ‘significant’ zal worden aangetast. Er zijn nog voldoende concurrenten van de fusiebank actief, luidt het.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content