Engie deed voorstel om Belgische kerncentrales te verkopen aan EDF

De CEO van het Franse energiebedrijf Engie, Isabelle Kocher © belga

De CEO van het Franse energiebedrijf Engie, Isabelle Kocher, heeft naar verluidt een voorstel gedaan om de Belgische kerncentrales te verkopen aan sectorgenoot EDF. Dat meldt het Franse weekblad Le Canard Enchainé woensdag.

De Franse staat – de belangrijkste aandeelhouder van Engie met 24,1 procent en eigenaar van EDF met 83,7 procent – was niet op de hoogte van het bod, klinkt het.

Le Canard Enchainé citeert als bron een hoge bron uit de sector, die stelde dat Engie zich van de Belgische kerncentrales wil ontdoen. Tijdens de ontmoeting zou Kocher ook de participatie van 49 procent in Compagnie nationale du Rhône aangeboden hebben, wat eveneens afgewezen werd. CNR is een Franse producent van hernieuwbare energie.

Engie ontkende in een reactie aan het weekblad evenwel dat er verkoopplannen waren. Het weekblad insinueert dan weer dat de verkoop slechts een kwestie van tijd is. EDF weigerde alle commentaar.

Een analist zegt in Le Canard Enchainé dat de plannen voor verkoop ingegeven werden om de schuldenlast te verlagen. Eerder raakte bekend dat in november slechts een van de zeven Belgische kernreactoren zal draaien. Hierdoor zou een capaciteitstekort dreigen. Energieminister Marghem liet woensdag weten dat ze intussen 750 megawatt extra gevonden heeft.

Partner Content